Orbán határolódjon el a Jobbiktól!

Tisztelt Barátaim! Honfitársaim

Ma reggel az adventi gyertyák közül az elsőt meggyújtottuk a gyerekekkel, s akkor beszélgettünk arról, nem véletlen, hogy most került sor erre a tüntetésre. A keresztény embereknek sokat jelent ez a nap. És számomra is fontos, hogy 7-8 évesen a gyerekek is megértsék, miért vagyunk mi itt. Meg kell mondjam, nem szoktam a gyerekeimet elvinni politikai demonstrációra. De a mostani helyezet más. Mert ez a mostani nem politikai rendezvény. Itt lenni nem politikai kérdés. Hanem erkölcsi kötelesség.

Én arra tanítom a gyerekeimet, hogy erkölcsi kötelességünk kiállni azok mellett, akiket megbélyegeznek, megfenyegetnek, megtámadnak.


Apaként és politikusként ugyanaz a felelősség hajt: megtenni mindent, hogy jobb legyen a hazám, és jobb legyen benne a gyerekeink élete. Márpedig itt és most dől el, hogy milyen országban fognak élni a gyerekeink. Olyan országban, ahol bárki nyíltan fenyegethet másokat, vagy olyanban, ahol senkinek nem kell félnie.

A fasizmus felé sodródik az ország

Alig pár hónapja egy olasz lapnak azt mondtam, Magyarországon fasiszta sodródás tapasztalható. Vannak olyan jelek a parlamnetben, amik arra utalnak, fasizmus felé sodródik az ország. Erre a Fidesz-frakció egyik tagja hazaárulónak nevezett.

Csak azért, mert elmondtam az igazságot. Pedig én ugyanazt mondom itthon és külföldön. Ugyanazt mondom itt ezen a színpadon, mint bent, ebben a házban. A héten sajnos világosan bebizonyosodott, hogy ki mondott igazat.

Mert ne kerteljünk, ne finomkodjunk, az, amit a Jobbik képviselője mondott a parlamentben, színtiszta fasiszta beszéd volt.

Utoljára a vészkorszakban beszéltek a nemzet biztonságát veszélyeztető zsidókról a magyar országgyűlés falai között. Utoljára akkor listázták a magyar zsidókat.

Akkor nem voltak elegen azok, akik csírájában elfojthatták volna a gyűlöletet, és idejében megállíthatták volna a terjesztőit. Most viszont itt vagyunk! És elegen vagyunk. Itt és most üzenjük meg a fasisztáknak, hogy elég volt! Elég volt!

A fasizmus egy vírus, és mi vagyunk az ellenszere


Barátaim!

A múlt hétfő a magyar országgyűlés egyik legszégyenletesebb, fekete napja volt. De ne feledjük, nem hétfőn kezdődött mindez. És nem is a parlamentben kezdődött. Ez magától nem is fog megoldódni és befejeződni.

Mert a fasizmus egy vírus. És a Jobbik a vírusgazda. De vírushordozó minden egyes egyenruhában masírozó gárdista. Vírushordozó az is, aki focipályák lelátóján zsidózik. Az is, aki állami vagy pártrendezvényeken árpádsávos zászlót lenget. Az is, akik a olyan írókat és politikusokat piedesztálra állítanak, akik a nyilasokat éltették. De az is, aki egy társaságban a származása alapján sértő megjegyzéseket tesz valakire.

Ez egy vírus. És mi vagyunk az ellenszere. Mi itt mindannyian, Mi állíthatjuk meg ennek a vírusnak a terjedését. Küzdeni kell ellene. Mert ez jelenti az igazi veszélyt a nemzetbiztonságra, Magyarországra, a demokráciára! És ez a veszély egyformán fenyeget mindannyiunkat. Mert a listájukra bárki felkerülhet. Ma a zsidók, holnap te, azután mi mindannyian. Ezért van mindannyiunknak dolga és felelőssége, hogy ennek gátat szabjunk.


A mai nap nem valaminek a befejezése, hanem valaminek a kezdete: a fasiszták elleni közös harc megújításának kezdete. Innentől kezdve semmi nem folyhat tovább ugyanúgy, mint korábban. Mától semmi sem folytatódhat úgy, ahogy a múltban volt. Ma már tettekre van szükség!

Én ma azt vállalom, hogy támogatom azt a DK-s javaslatot, hogy zárjuk karanténba a Jobbikot a parlamentben.

Mert ne feledjük, a gyűlölködő gondolatok és az uszító szavak után mindig az aljas tettek következnek. A gondolatok már elterjedtek, a szavak már elhangoztak. A tetteket nem várjuk meg. Épp ezért a szavaknál már többre van szükségünk nekünk is. Tettek kellenek!

Tettek, amiket vállalunk és amiket elvárunk!

Fontos és örömteli, hogy a Fidesz frakcióvezetője ma eljött közénk. Az itt lévők nevében is köszönöm ezt önnek. De frakcióvezető úr, az ön felelőssége nem áll meg egyetlen beszédnél. Azért nem, mert ön mögött van ott a parlamenti kétharmad. És a minősített többséggel minősített felelősség is jár.

Én azt vállalom ma, hogy mi, szocialisták támogatjuk, hogy minden lehetséges eszközzel zárjuk karanténba a Jobbikot. De erre a Fidesz-KDNP támogatása nélkül nincs esély. Kétharmaddal eddig is bármit megtehettek. Itt az ideje, hogy használják ezt a fasiszták ellen is.


Az MSZP úgy döntött, hogy nem veszünk részt a külügyi bizottság ülésén addig, amíg Gyöngyösi Márton alelnökként ott ül.

Követelem a kormánytól, hogy ne legyen ez a hely Horthy emlékhelye. Maradjon ez a Kossuth tér, legyen ez továbbra is József Attila és Károlyi Mihály szobrának tere. Sőt ha kell, hozzák ide még több humanista és demokrata szobrát. De ne Wass Albertét, Nyírő Józsefét és Prohászka Ottokárét.

Követelem, hogy holnap 13 órakor a miniszterelnök beszédével kezdődjék a parlamenti ülés. Hogy végre egyszer a saját hangján határozottan és világosan határolódjon el a kormányfő a Jobbiktól és ítélje el őket!

Barátaim!

Nekünk, józan demokratáknak a jobb- és baloldalon egy pillanatig sem kérdés, hogy ha a nácik vannak az egyik oldalon, akkor nekünk a másik oldalon a helyünk. Ezt diktálja az erkölcsünk.

És mi, szabadságszerető magyarok jobb- és baloldalon közösen fogjuk megmutatni, hogy nem félázsiai nemzet vagyunk, hanem egészen európai. Büszke magyarok, demokraták, és nem tűrjük, hogy bárki megfélemlítsen minket!

Ezért mindenkinek tovább kell vinnie a mai nap üzenetét. Mindenkinek vállalnia kell a maga részét ebben a harcban. Mert csak együtt állhatjuk útját a fasizmusnak, azzal, hogy nem hagyjuk, hogy tovább fertőzzenek! Itt és mostnígérjük meg egymásnak és az országnak, hogy :Nem hagyjuk! Nem hagyjuk!