mszp.hu | Külföld | David Cameron közlemény
2016. február 02. 14:28

Orbán hozza nyilvánosságra, hogy milyen háttéralkut kötött Cameronnal!

Orbán hozza nyilvánosságra, hogy milyen háttéralkut kötött Cameronnal!
Megjelent az első kompromisszumos munkadokumentum, amely az Európai Unió és Nagy-Britannia kormánya közötti lehetséges megállapodás alapjait tartalmazza. A britek által kritizált kérdéskörök (gazdasági kormányzás, versenyképesség, szuverenitás) mellett kiemelten fontos követelésként szerepel a szabad munkaerő-áramlás és a több százezernyi magyar munkavállalónak is járó szociális juttatások lehetséges korlátozása. A tagállami állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács következő ülésének napirendjén is szereplő dokumentum egyes pontjai - így például a munkakeresési támogatás megvonása - magyar szempontból teljességgel vállalhatatlanok. Az európai munkavállalóknak biztosított juttatások rendszere részben felülvizsgálható és korrigálható, de annak alapvetései és vívmányai semmiképpen sem módosíthatóak.
Cameron konzervatív, jobboldali kormánya "túltolta a biciklit" a populista futamon és most kiszolgálva az Unió-ellenes, a külső- és belső migrációval szemben felheccelt választói tömegeket megpróbál valamit felmutatni és teljesíteni a választási ígéreteiből. Az Európai Unió közösségének kompromisszumokra és megegyezésre kell törekednie; nem hagyhatja azonban, hogy a populista zsarolás bármikor érdemi teret nyerjen és példát adjon másoknak. Félő ugyanis, hogy további európai országok is beállhatnak a sorba, amely az ott élő magyarok életét is negatívan befolyásolhatja majd.
 
Az Európai Tanács soron következő ülésén Orbán Viktornak kötelessége minden lehetséges eszközzel megvédeni az európai munkavállalók, így a több százezer Nagy-Britanniában dolgozó magyar jogait és józan alapokon álló érdekeit. Azokat az embereket, akiknek nagy többségét épp az orbáni, illiberális politika és a szociális kilátástalanság üldözte el Magyarországról.
 
Felszólítom a magyar miniszterelnököt, hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra: milyen háttéralkut kötött a brit kormányfővel a magyar emberek bőrére! Valljon színt a brit követelésekkel kapcsolatban és tegye világossá: a kivándorolt magyarok oldalán áll, vagy ismét cserbenhagyja őket?
 
Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, EP-képviselő