Orbán ismét hazudott

Orbán Viktor a tegnapi parlamenti felszólalásában is hazudott egy nagyot: 2002 és 2010 között a szocialista kormányok „csökkentették a nyugdíjakat, a béreket és a családtámogatásokat”. Nem véletlenül nem mondott számokat, mert azok csúnyán leleplezték volna.

Kiderült volna, hogy a nyugdíjak értéke 32 százalékkal, vásárlóértéken nézve 5 százalékkal lett magasabb, hogy a keresetek értéke 30 százalékkal, vásárlóértéken 6 százalékkal nőttek, a családtámogatás pedig a duplájára (252 milliárdról 534 milliárdra) emelkedett. Ezek a tények. Orbán tehát vagy ismét hazudik, vagy nem ismeri a számokat.
 
Orbán Viktor azt is mondta, hogy ezen időszakban a gáz ára háromszorosára, az áramé pedig kétszeresére nőtt. Azt hanyagul elfelejti, hogy a gáz és a villany ára, az energiahordozók folyamatosan emelkedő világpiaci áraival összhangban emelkedtek.
 
A miniszterelnök azt is elfelejti, hogy a szocialista kormány éppen az emelkedő árak miatt bevezette a szociális alapú gáz-ártámogatást, ami a családok jelentős részének megkönnyítette a rezsi kifizetését.
 
Az Orbán-kormány viszont ezt nyugodt szívvel eltörölte, így a magyar családok felének automatikusan 20 százalékkal emelkedett meg a gázszámlája. Azóta ehhez 17 százalékos gázáremelés társult. Ma ebből ad vissza nagy kegyesen 10 százalékot a kormány.
 
A valóság tehát az, hogy ma a rászoruló családok többet fizetnek, mint az utolsó szocialista kormány idején.
 
Katona Tamás,
a pénzügyminisztérium volt államtitkára