mszp.hu | Belföld | Egészségügy Foglalkoztatás
2021. január 25. 13:57

Orbán ismét hazudott, nyoma sincs a mindenkinek segítséget nyújtó gazdasági akciótervnek

Orbán Viktor, 2020. november 10.: „Készül az az akcióterv, ami segíteni fog mindenkin. Most harminc napra a turisztikát, a szállodákat, a szabadidőközpontokat működtetőket tudjuk megsegíteni, egy hónap múlva pedig már mindenkit.”

Most, több mint két hónappal később az már egyértelmű, hogy nemhogy mindenkit, de még a turizmust és a vendéglátást sem tudta megsegíteni a Fidesz. A kormány tavaly összesen 50 milliárdot költött bértámogatásra a gazdaságvédelemre elkülönített 1900 milliárd forintból, a többit pedig saját magára és a haverjaira költötte el.

Villámgyorsan röpködnek a több tízmilliárdok az oligarchák cégeihez, szállodáihoz, miközben rengetegen még a novemberi bértámogatást sem kapták meg. Egyre hangosabb és kétségbeesettebb segélykiáltások érkeznek a bajba jutott vállalkozásoktól miközben a Fidesz sokkal több pénzt juttat a vadászati világkiállításra és a MotoGP-pályára, mint a magyar munkavállalók és családjaik megmentésére.

Amikor az MSZP megszavazta a veszélyhelyzet kihirdetését, akkor arra adott felhatalmazást, hogy az emberek egészségének és megélhetésének biztosítása érdekében intézkedjen a kormány, nem pedig arra, hogy a haverjai körében a járványhelyzet szempontjából teljesen lényegtelen dolgokra szórjon szét milliárdokat.

Az MSZP már a válság kezdete óta azt az álláspontot képviseli, hogy a munkahelyek védelmét, valamint a magyar a kis- és középvállalkozásokat kell támogatni, továbbá a munkájukat elvesztőknek, a fizetéscsökkenést elszenvedőknek azonnali segítséget kell nyújtani.

A kormánynak 80%-os bértámogatást kell biztosítania és egyszerűsítenie kell a folyamatot annak érdekében, hogy minél hamarabb megkapják a segítséget a bajba jutottak! Az elbocsátás előtt álló munkavállalók bérének 80%-át állami támogatásként kell biztosítani 180 ezer forint nettó összegig, a munkavégzés megmaradásával 3-6 hónapra.

Továbbá gondoskodni kell azokról, akik nehéz helyzetbe kerültek, az MSZP ezért követeli, hogy az álláskeresési támogatást 9 hónapon át folyósítsák, amelynek nettó összege nem lehet alacsonyabb, mint 100 ezer forint.

MSZP

Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese