Orbán ismét hazug módon ünnepelteti magát

Orbán ismét hazug módon ünnepelteti magát
A karaván halad. Az Európai Unió vezetői tegnap bejelentették: megállapodás született az Európai Unió következő többéves költségvetésről, a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapról, valamint az uniós kifizetésekhez kötött jogállamisági mechanizmusról.

Tehát mindarról, ami ellen a Fidesz-rezsim minden eszközzel harcolt. Deutsch gestapózott, aztán bocsánatot kért, Demeter gázkamrázott és törölte szennyes üzenetét, Szájer lemondott uniós posztjáról és Fidesz-tagságáról, és végül Orbán is kénytelen-kelletlen meghátrált a jogállamisági kérdésben! 

Legyen egyértelmű: a Magyar Szocialista Párt a megállapodást üdvözli. Ez a megállapodás a magyar emberek és az ország számára jó és előremutató. Így továbbra is lesz pénz a magyar gazdaság és társadalom felzárkóztatására és fejlesztésére, lesz pénz a koronavírus-járvány által okozott károk mérséklésére és helyreállítására, és lett egy szabályozás, amely megakadályozhatja, hogy a Fidesz-rezsimhez hasonló korrupt, önkényuralmi rendszerek („maffiaállam”) ellopják az egészségügy, a szociális szféra, az oktatás vagy éppen a gazdaság fejlesztésére szánt közpénzt.

Más kérdés, hogy a miniszterelnök eközben ismét hazug módon ünnepelteti magát az elmúlt hónapok Európa-ellenes lépései után, miközben itthon bedobta a gyeplőt a lovak közé, a járvány lényegében korlátok nélkül tombol, munkahelyek tízezrei szűnnek meg, mélyül a szociális válság.

Mégis mit ünnepel a miniszterelnök? Azt, hogy 10 percenként meghal egy honfitársunk a koronavírus-fertőzés miatt, és még mindig nincs tömeges és ingyenes szűrés és nincs szigorú kontaktkutatás? Azt, hogy 150 ezer állástalan ember semmilyen ellátást nem kap? Azt, hogy nem voltak képesek még az állami alkalmazottaknak sem kifizetni a megbetegedés miatt járó 100%-os táppénzt? Azt, hogy az önkormányzati megszorításokkal segíti a vírus terjedését?

Jön a karácsony és még mindig nem tudjuk, ki beteg és ki nem! Hónapok óta mondjuk, hogy cselekedjen végre a kormány, mert ebből így egyre nagyobb tragédia lesz.

A pénz most már nem lehet akadály! Az EU 6,2 milliárd euróval fogja támogatni a járvány elleni védekezést és a helyreállítást! Ennek a pénznek megvan a helye, hiszen azt akarjuk, hogy a Fidesz-kormány végre: Kezdje meg az azonnali és tömeges szűrést, és szigorú kontaktkutatást, mert tudni kell, hogy ki beteg, és ki nem! Adjon 100 százalékos táppénzt azoknak, akik koronavírusos tüneteket mutatnak és karanténba kerülnek! Ez visszaszorítaná a járvány terjedését, mert az emberek nem félnének a kisebb összegű táppénztől és nem mennének betegen dolgozni. Adjon 80 százalékos bértámogatást a munkahelyek megőrzése érdekében! Növelje meg az álláskeresési támogatás összegét havi nettó 100 ezer forintra, és folyósítsa ezt 9 hónapig azoknak, akik elveszítették a munkahelyüket.

Duplázza meg a családi pótlékot, a családtámogatást, a GYES és a GYET összegét! Adjon tisztes megélhetést biztosító nyugdíjat minden idős embernek!

Teendő van bőven: meg kell oldani, hogy több pénz jusson közmunkaprogramra és az önkormányzatok támogatására, esélyt kell teremteni a későbbi piaci munkavállalásra; meg kell oldani, hogy senkit se lehessen kilakoltatni elhelyezés nélkül, és kezdeményezzük, hogy az állam adjon támogatást az önkormányzatok részére bérlakások építéséhez, és legyen lakbérplafon. Növelni kell az állam szerepvállalását az egészségügyben, és a szociális kiadások arányát is emelni kell!

Minden késlekedéssel töltött percért, minden elhalasztott intézkedésért és blöffért a Fidesz-rezsimet terheli a felelősség! A szégyent lemosni már nem tudják, de most lesz pénz arra – ha kevesebbet lopnak – hogy növeljék a jóléti kiadásokat, és végre tegyék a dolgukat!

 

Tóth Bertalan,

az MSZP társelnöke, frakcióvezető

Kapcsolódó párttagok