2012. április 16. 13:40

Orbán kérjen bocsánatot!

Miniszterek és államtitkárok menekülnek az „orbáni ámokfutás rendszeréből”.

Orbán Viktor gyermelyi nyilatkozatában durván megsértette a tatabányai embereket, cinikusan kioktatta a dorogiakat, az Esztergomiakat pedig megzsarolta. Az MSZP megyei vezetői szerint nagyjából így lehetne összefoglalni a miniszterelnök Komárom-Esztergom megyei látogatásának eredményét. Lukács Zoltán országgyűlési képviselő úgy véli: az, hogy Orbán már a kormányzás átalakításáról beszél, azt jelzi: egyes miniszterek és államtitkárok megkezdték a menekülést az „orbáni ámokfutás rendszeréből.”

Orbán Viktor egy egész várost sértett meg és több tízezer ember munkáját vette semmibe, amikor a rendszerváltás előtti Tatabányát a „katasztrófahelyzet szélén egyensúlyozó, lerobbant szocialista bányászváros” minősítéssel illette – jelentette ki Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese, a párt Komárom-Esztergom megyei elnöke. A politikus szerint a kormányfő Gyermelyen adott interjújából szinte sütött a tatabányai munkások lenézése és a hagyományos jobboldali arrogancia. Orbán Viktor nem véletlenül jár ritkán felénk, sohasem szerette Tatabányát, és ennek most is tanújelét adta – mondta Lukács. – Ezúton üzenem neki, hogy ebben a városban a rendszerváltásig is, és azóta is színvonalas iskolák, óvodák, létesítmények, sőt, egész városrészek épültek sokszor az itt élők ellenszolgáltatás nélküli munkájával. Aki ezt letagadja, az egyszerűen hazudik. Pangás azóta van, amióta dilettáns párttársai vették át a város vezetését. Ezért elvárom, hogy a kormányfő mielőbb kérjen bocsánatot az itt élő emberektől.

Lukács szerint a rendszerváltás utáni Tatabánya gazdasági sikereit nem sajátíthatja ki sem Orbán, sem pedig a Fidesz. Az, hogy van egy modern ipari parkunk, nagyrészt annak a Schalkhammer Antalnak köszönhető, aki haláláig baloldali volt és a városért dolgozott. A jelenlegi fejlesztések is még az előző, MSZP-kormány ideje alatt kezdődtek. A baloldal döntött a Fő tér felújításáról, a Sárberki Általános Iskola és a Közművelődés Háza átépítéséről, valamint a Komáromi út renoválásáról is. A Fidesz emberei csak kitették az „Új Széchenyi-terv” feliratú táblákat, odaállnak az építkezések mellé, és úgy nyilatkoznak, meg fényképeztetik magukat, mintha bármi közük lenne az egészhez. Ezen kívül a teljesítményük szinte nulla. Az elmúlt két évben egyetlen olyan beruházás sem indult Tatabányán, amit a jelenlegi kormányhoz lehetne kötni. Az egyedüli, Fideszhez köthető jövőbeni változás mindössze annyi, hogy horribilis összegért, 3 milliárd forintért az Omega Plázába költöztetik az összes kormányhivatalt, s ezzel kiürítik, szellemvárossá teszik Tatabánya központját – mondta Lukács Zoltán.

Az MSZP Komárom-Esztergom megyei elnöke azt is rosszízűnek tartja, hogy miközben a Nokia komáromi gyárából több ezer embert bocsátanak el, Tatabányán pedig 100 méteres sorok állnak a munkaügyi hivatal előtt, Orbán Viktor a megyei munkahelyek megvédéséről beszélt. – Olyan ez a kormányfő részéről, mintha akasztott ember házában kötelet emlegetett volna. Miért nem ment ki bármelyik Komárom-Esztergom megyei település utcájára, s kérdezte meg a szembejövőket, hogy hány embernek van munkája? Miért nem mert a nyugdíjuktól megfosztott rokkant és idős bányászok szemébe nézni? – tette fel a kérdést Lukács.

Egyébként Orbán Viktor gyermelyi nyilatkozata nem csak Tatabányán és Komáromban keltett felháborodást, hanem Dorogon és Esztergomban is. Előbbi városban azt kifogásolják a helyiek, hogy a közelmúltban mintegy egymilliárdos fejlesztéssel megújított, modern egészségügyi centrum állami kézbe kerüléséről Orbán csak annyit mondott: a kormány így döntött, ezért hiába tiltakozik az önkormányzat, ez így is lesz. Winkfein Csaba, az MSZP Komárom-Esztergom megyei alelnöke szerint cinikus ez a hozzáállás. – az Orbán-kormány nem csak lenyúlja a dorogiak vagyonát, hanem még ki is oktatja őket. Valószínűleg ugyanez az erőpolitika érvényesül majd a járási rendszerrel kapcsolatban is, Dorog önálló járás nélkül marad, pedig egy 45 ezres térségről van szó.

Esztergommal kapcsolatban Winkfein színtiszta zsarolásnak minősítette a kormányfő azon szavait, hogy az esztergomiak „olyan vezetőket válasszanak maguknak, akik partnerként tudnak együttműködni a mindenkori, jelen esetben a polgári kormánnyal”. A szocialista politikus úgy vélte: mivel Orbán vélhetően nem saját embereinek leváltására gondolt, az esztergomi helyzet rendezésének feltételéül nyíltan a jelenlegi városvezetés eltávolítását szabta. – Ez is azt bizonyítja, hogy a Fidesz mesterségesen tartja a várost a mostani áldatlan állapotban, így próbálnak nyomást gyakorolni az ellenük szavazó helyi polgárokra.

Winkfein szerint nem igaz Orbánnak az a megállapítása sem, hogy „1998 és 2002 között Esztergom szépen fejlődött.” – A kormányfő az esztergomi Mária Valéria hídról úgy beszél, mintha azt a Fidesznek lehetne köszönni, holott annak megépítéséről még a Horn-kormány döntött, Orbán pedig csak átadta az első miniszterelnöksége idején elkészült létesítményt. A többi fejlesztés is mind 2002 és 2010 között, vagyis az MSZP kormányzása alatt valósult meg. Ilyen volt a Széchenyi tér, valamint az Esztergomi Hittudományi Főiskola és környékének felújítása, a Bazilika díszkivilágításának megoldása, a Prímás Pince teljes és a volt Bottyán János Szakközépiskola teljes felújítása, valamint az új pszichiátriai intézet megépítése Esztergom-Kertvárosban. Ezzel szemben az új ciklusban kétharmados Fidesz-többség van, azóta a város szemernyit sem fejlődött, sőt, épp ellenkezőleg: minden csak egyre rosszabb lesz. Ráadásul a kormány idén egymilliárd forintot vár Esztergomtól a költségvetésbe, ám ennyi pénze nincs a városnak. Ez is azt bizonyítja, hogy Orbán bünteti és a csőd szélére sodorja Esztergomot – jelentette ki Winkfein Csaba.

A kormányfő Gyermelyen bejelentett kormányátalakítási terveiről szólva a szocialisták furcsállják, hogy Orbánnak csak most jutott eszébe közölni: egyes miniszterek és államtitkárok csupán két évre vállalták a megbízatásukat. – Erről most hallunk először – mondta Lukács Zoltán. – Számunkra inkább úgy tűnik, hogy a kormány egyes tagjai már látják a szakadék szélét és igyekeznek menekülni az orbáni ámokfutás rendszeréből. A baj csak az, hogy a kormányfő őrült unortodox kísérletezése az egész országot magával rántja – jegyezte meg az MSZP Komárom-Esztergom megyei elnöke.

Lukács Zoltán,
megyei elnök, frakcióvezető-helyettes

Winkfein Csaba,
megyei alelnök, országos elnökségi tag