Orbán kérjen bocsánatot a baloldali városvezetőktől

Orbán kérjen bocsánatot a baloldali városvezetőktől
Molnár Gyula Szombathelyen felszólította Orbán Viktort, hogy kérjen bocsánatot a baloldali városvezetőktől a hazugságaiért.

Ötletes plakátokat állítottak fel éppen a Fő téren, amikor megérkeztünk Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Nemény András, a párt alelnöke, szombathelyi városi képviselő sajtótájékoztatójára. Később megtudtuk, hogy ezeket a plakátokat csak erre a rövid időre állítják fel itt, aztán viszik is tovább.

„Ez nem igazi népszavazás”"

A pártelnök ugyanis járja a nagyobb városokat, hogy bemutassa az MSZP állásfoglalását az október 2-i kvótanépszavazásról. A plakátokat viszi magával, mint mondta, nincs pénzük óriásplakát-helyeket bérelni. Ha lenne pénzük, akkor ezek lennének az óriásplakátok.

De előtte még Nemény András kifejtette, hogy ez a népszavazás a kormány népszavazása. Hiszen normál esetben a nép kezdeményezhetné, 200 ezer aláírás kellene hozzá. Most viszont a kormány írta ki a referendumot, a kormány tájékoztat, kampányol és előkészít. Ráadásul közpénzből teszik mindezt, egyúttal a 2018-as választásokat is elő akarják készíteni vele.

Nemény szerint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) valójában a Fidesz választási bizottsága, elnöküknek ráadásul több közfunkciója is van, nem kevés pénzért. Az alelnök elmesélte, több kifogással is élt az NVN-nél a népszavazással kapcsolatban, de a bizottság mindent rendben talált.

„Ezen is Rogán Antal szomszédja gazdagszik”"

Azt is, hogy a kormány a hivatalos kampányidőszak előtt elkezdte a kampányát az óriásplakátokkal, azt is, hogy ezek a "„tájékoztató anyagok”" később hivatalosan is kampányeszközükké váltak, és korlátlanul öntötték beléjük a közpénzt. És azt is, hogy az ellenzéknek nincsenek forrásai a kampányra, vagyis a NVB kimondta, hogy teljesen rendben van az aránytalan kampánylehetőség.

Nemény felsorolta, hogy a kampányidőszak előtti kampányra hárommilliárdot költött a kormány, azóta újabb 800 milliót, maga a népszavazás pedig ötmilliárdba kerül majd. És ezeknek a pénzek a nagy része Rogán Antal szomszédjához, Garancsi Istvánhoz kerül, ő adhatja bérbe ugyanis a villamos berendezések reklámfelületeit.

Nemény megemlítette, hogy Szombathelyen most Szent Mártom emlékév van, volt itt sörfesztivál, borfesztivál, fogathajtás, hőlégballon-verseny, de hiába hívták Ferenc pápát, ő nem jött el. Ugyanis egyáltalán nem ért egyet a gyűlölet és a megfélemlítés politikájával.

Nyilakkal ballisztikus rakéta ellen

Hozzátette, eddig 18 ezer ember jöhetett be az országba, ha volt elég pénze, most 1300 legális menedékkérő miatt költ el a kormány nemkilencmilliárd forintot. Kijelentette, tart attól, hogy a Segítés városa a gyűlölet és a kirekesztés városa lesz a kormány és a helyi Fidesz politikája miatt.

Molnár Gyula azzal kezdte, hogy nyilakkal nem lehet ballisztikus rakétákra lőni, az ellenzéknek sokkal kevesebb a lehetősége a kampányban, mint a kormánynak. Ezért mutatják be minden megyeszékhelyen a plakátokat, és mondják el az MSZP egyértelmű állásfoglalását. Vagyis azt, hogy az emberek maradjanak otthon, a nem leadott szavazatokat nem lehet meghamisítani.

Hozzátette, a népszavazásnak nincs jogi következménye, és felszólítják a kormányt, hozza nyilvánosságra, milyen törvényeket, törvénymódosításokat akarnak a népszavazás után a parlament elé vinni.

„Orbán kérjen bocsánatot a baloldali városvezetőktől”

Orbán Viktor hétfői, a parlamentben napirend előtt tett felszólalására kijelentette, ilyen durva ferdítés, félelemkeltés még nem történt. A miniszterelnök pontosan tudja, hogy nincs lehetőség arra, hogy a baloldali vezetésű városok menekülteket fogadjanak be, de ilyen terv, gondolat sincs. Nincs olyan, hogy Botka-vízum vagy Fekete Zsolt-kvóta - mondta. (Botka László Szeged, Fekete Zsolt Salgótarján baloldali polgármestere.)

Molnár szerint Orbán Viktor hangulatot és félelmet kelt, ezért felszólítja, hogy kérjen bocsánatot a baloldali városvezetőktől. A jobboldali választópolgároktól pedig azt kéri, vegyék észre, mennyire kínos ez a politika.

Egy kérdésre válaszolva a pártelnök reagált a helyi MSZP-sek múlt heti sajtótájékoztatójára, ahol azt mondták, elfogadható az is, ha valaki elmegy szavazni, de érvénytelen voksot ad le. Molnár Gyula kifejtette, az érvénytelen szavazat ugyanazt jelenti, mint ha valaki nem vesz részt a népszavazáson, és valóban elfogadják, ha valaki, mondjuk egy közalkalmazott a megtorlástól való félelmében nem mer távol maradni. Ez is egy lehetőség, egy opció - mondta az MSZP elnöke.


Kapcsolódó galéria: Orbán kérjen bocsánatot a baloldali városvezetőktől

A további képek megtekintéséhez kattintson ide »

Kapcsolódó párttagok