mszp.hu | Belföld
2020. április 21. 14:25

Orbán kérjen segítséget!

Orbán kérjen segítséget!
A kormány újabb gazdaságsegítő csomagja pontosan azokon nem segít még mindig, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá.

Orbán Viktornak segítséget kellene kérnie azoktól, akik értenek hozzá – mondta Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke, az ATV Start című műsorában kedden.

„Tegnap úgy fogalmazott Orbán Viktor, hogy az okos ember, az nem egyedül dönt, és segítséget kér: kérjen segítséget azoktól, akik értenek hozzá” – mondta Komjáthi.

Mert nemcsak az érintettek és az ellenzéki pártok, hanem azok is elégedetlenek a kormány eddigi intézkedéseivel, akik értenek a gazdasághoz – mutatott rá.

Pedig „nagyon egyszerű a feladat”: a Magyar Szocialista Párt már március első hetében letett egy csomagot az asztalra, mely szerint az első, hogy az emberek ne veszítsék el a munkahelyüket. Ahogy Csehországban és Szlovákiában tudnak 75-80%-os bértámogatást adni, „s nem a kieső munkabérre, hanem az egészre”, tegye meg ezt a magyar kormány is.

A második lépés segíteni azokon, akik már elveszítették a munkahelyüket, hiszen korábbi statisztikákból is tudni lehet, hogy a magyar családok kétharmada két hónapnál tovább „nem tudja húzni”, mert nincsenek tartalékai.

Komjáthi leszögezte: amikor munkavállalókról meg kirúgott dolgozókról van szó, „ne felejtsük el, hogy ők a szomszédaink, az apáink, anyáink, testvéreink”.

A kormány szerint is naponta legalább 2 500 fő vesztette el a munkáját már március első hetében, az az ő számításuk szerint is 100 000 ember. A GKI gazdaságkutató intézet újabb 90-100 000 állásvesztőt jósolt, de ők is csak az 5 fő feletti vállalkozásokat vették figyelembe. Ezekben a számításokban nagyon sok ember nincs benne, például a „kedvenc színészeink, akik az első körben veszítették el a munkájukat”.

Rajtuk segíteni kell, „ezért mondta azt a Magyar Szocialista Párt, hogy toljuk ki az álláskeresési járadékot 9 hónapra és ez minimum 100 000 forint legyen. Ezért mondtuk azt például, hogy hozzák előre a nyugdíjprémiumot, hogy segítsük a kisnyugdíjasokat.”

A szociális juttatásokat az MSZP „minimum” megduplázná, hiszen ezek évek óta nem nőttek, és mára teljesen elvesztették az értéküket. Különös jelentősége van a gyermekápolási díjnak azok számára, akiknek most dönteniük kell, hogy dolgoznak vagy otthon maradnak a gyerekkel – főleg egyedülálló szülők esetében.

Azt mondta: a kormány „a politikai értékrendjének megfelelően dönt dolgokban”, pedig most járvány- és válságkezelési döntéseket kellene hozni, „nem azt nézni, hogy ők azt gondolják a világról, hogy ingyen pénz az, amikor segítünk a bajbajutott családokon”.

A közszférában és a multinacionális vállalatoknál azonnal elbocsátási stopot kéne hirdetni, ahogy az MSZP „mondta az első héten”, hiszen utóbbiak éltek a magyarországi adóparadicsom lehetőségével, így a nyereségükből meg korábbi támogatásukból meg tudnák tartani a munkaerőt külön támogatás nélkül is. Jelenleg csak azokra van elbocsátási stop, akikre állami támogatást vettek fel, „ez így nagyon nem jó” – mondta.

A SZÉP-kártyán lévő akár 400 000 forintos juttatást pedig engedni kéne élelmiszerre költeni az embereknek ebben a rendkívüli állapotban; mert a kormány megduplázta a rá tölthető keretet, de az továbbra is csak szállásra és szabadidőre költhető.

Ezért a válság után, „ha jó állapotban lesz egy ágazat, az a turizmus, mert azt viszont telepumpálják pénzzel: az látható, hogy Mészáros Lőrinc és Orbán Ráhel dörzsölheti a tenyerét, mert ők ki lesznek húzva a bajból” – mondta az MSZP alelnöke.

A műsorvezető nekiszegezte a politikusnak a kérdést, hogy van-e az MSZP-nek „bármi új” javaslata a 15 neves közgazdász által a múlt héten elsorolt javaslatokon kívül.

Azt felelte: „Nem, és elsősorban azért nem, mert a Magyar Szocialista Párt az első pillanattól kezdve, sőt, visszamegyek, mióta fókuszba tettük a munkavállalók helyzetét, (…) folyamatosan egyeztetésben vagyunk egyrészt gazdasági szakemberekkel, másrészt szakszervezetekkel. Ezt javasolnánk a kormánynak is.”

Kapcsolódó párttagok