mszp.hu | Belföld | október 23 Orbán Viktor
2016. október 23. 10:41

Orbán kiírta magát ’56 örökösei közül

Orbán kiírta magát ’56 örökösei közül
„Nagy, Maléter, Mindszenty, Pongrácz, Bibó ugyanazt akarták, és ugyanazért hoztak áldozatot: szabad és független Magyarországot, hogy a magyarok végre felszabaduljanak az elnyomás és a hazugságok uralma alól (…) Azt akarták, hogy a keleti helyett ismét a nyugati élet módjára rendezzük be Magyarországot” – harsogta Orbán Viktor napra pontosan tizenegy évvel ezelőtt az Astoriánál mondott ünnepi beszédében. Milyen sok minden történt azóta. Kiépült egy illiberális állam, ahol csak Fidelitas tagkönyvvel lehet vezető pozícióba kerülni az államigazgatásban; ahol, ha az ember kisvállalkozóként túl akar élni, akkor jobb, ha fejet hajtva besorol valamelyik oligarcha alá. Egy állam, ahol az Orbán által hivatkozott nyugati élet helyett a keleti despotizmus dohos szelleme telepedik rá mindenre; ahol az egypárti ideológiából kilógó gondolkodást megfojtják, kivéreztetik, lehazaárulózzák, vagy épp „gazdasági okokból” felfüggesztik.

Orbán Viktor négy évvel ezelőtt, október 23-án arról beszélt: kormányfőként képes lesz „olyan Magyarországot ácsolni, ahová néhány év múlva visszajönnek a külföldön szerencsét próbáló fiatalok.” Azt üzente nekik: „haza lehet ide jönni”. Ehhez képest jól tudjuk, hogy – csak Orbán most idézett mondatai óta – soktízezer fiatal menekült el, mert a mai Magyarországon pusztán a tehetség és a szorgalom nem garantál előbbre jutást. Azért mentek el, mert ebben az illiberális államban csak az állhat meg a saját lábán, aki vagy a Fidesz vezetőinek rokona, vagy bizonyítja feltétlen lojalitását a hatalom gyakorlói iránt, nem kérdez vissza és nem gondolkodik, esetleg jól tud jógázni és ismeri a későbbi jegybankelnököt. Orbánék pontosan tudják, hogyha ez a több mint félmillió tettre kész magyar fiatal nem ment volna el az országból, akkor már rég vasvillával kergették volna el őket a bársonyszékekből. Orbánéknak tökéletes, ha nem a Kossuth téren robbannak fel a társadalmi feszültségek. Ha a Trafalgar tériek inkább milliárdszám küldik haza a pénzt; az is csak a magyar gazdaságot segíti. Sajátos, hogy a Fidesz épp a Nyugatnak, épp a befogadó Európának köszönheti, hogy a szotyialista kormányfő eddig még megúszta a populista államhatalom szilánkos összeroppanását. Ez egy szokatlan helyzet, de nem tart örökké. Az illiberális, putyinista Orbán Viktor kiírta magát ’56 örökösei közül. Ez történelmi tény. El kell söpörni, hogy az európai demokraták a szabadság uniójában tarthassák az újra alapított Magyar Köztársaságot. Nem egyszerű kormányváltás kell, hanem rendszerváltás. Hogy a magyarok „végre felszabaduljanak az elnyomás és a hazugságok uralma alól”.

Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Száztizennegyedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

 

dr. Ujhelyi István

az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő

2016. október 23.