mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. január 07. 23:56

Orbán „kiskakas-politikája” árt az országnak

Magyarország nagyon sokat veszíthet Orbán „kiskakas-politikája” miatt akkor is, ha az Európai Néppártban megszületett a politikai döntés: nem hajlandók tovább „együtt lépni” Orbánnal – mondta Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője az ATV-ben hétfőn.
Orbán ugyanis így Európa ellenzékéhez fog tartozni, „ami nekünk, magyaroknak, káros”. Politikai csatározással van elfoglalva ahelyett, hogy mindannyiunk érdekeit képviselné az Európai Unió következő 1 éve alatt megszülető döntésekben és programokban, amik alapvetően befolyásolják Magyarország sorsát.

Ilyen az EU új, 7 éves költségvetésének megtárgyalása, de az Európai Bizottságot és az Európa Tanácsot illető legfontosabb stratégiai döntések is – mondta Ujhelyi a tévé Egyenes beszéd című műsorában.

A Fidesz és a Néppárt közti viszonyt illetően azt a valószínű megegyezést vázolta fel, hogy a Fidesz már előbb kilép a Néppártból, mintsem az a következő, február eleji politikai tanácsülésen „kirakná őket”.

Mint mondta, az új néppárti vezetés azt vállalta föl, hogy olyan Európa-párti politikát képvisel, ami megoldani akarja Európa közös ügyeit és nem szétfeszítené a közösséget a belső ellentétek felfűtésével.

S mivel Orbán „az 1 évvel ezelőtti felfüggesztés óta nem vett vissza sem az arcából, sem a politikájából, innentől kezdve a Néppárttal együtt tovább nem mehetnek”.

A KDNP-t viszont szerinte „egyelőre benntartják” a Néppártban.

Ezt Ujhelyi „lehetetlen szituációnak” nevezte, hiszen a KDNP „elvileg, papíron” a Fidesz koalíciós társa, „bár tudjuk, hogy a KDNP egy bizniszpárt, nem létezik, de mégiscsak úgy néz ki, minthogyha itt egy Fidesz-KDNP közös kormányzás lenne”.

Magyarország érdekképviselete szempontjából ugyan „vajmi keveset ér”, ha a KDNP-s EP-képviselők bennmaradnak a néppárti frakcióban, mert a döntések meghozatalánál a néppárti miniszterelnökök közös tanácsán alakítják ki a közös álláspontokat. Orbán viszont innen kikerülve abba az Európa-ellenes kisebbségbe fog átülni, ahonnan „csak bekiabálni lehet” Európa sorsát illetőleg.

„Ha valaki az Európai Unióban kiiratkozik abból a döntéshozói körből, akkor azzal számolnia kell, hogy az érdekérvényesítési képessége csökken” – mondta.

A politikust kérdezték Szanyi Tibornak, az MSZP korábbi alelnökének a pártból való kilépéséről is. Ujhelyi azt mondta: „nálunk ma senki sem ragadott zsebkendőt és sírta könnyesre a szemét” Szanyi távozása miatt. Aggályát fejezte ki azonban, hogy Szanyi szaporítani akarja a baloldali pártok és mozgalmak számát épp akkor, amikor az ellenzéki erők együttműködésére és szövetségére lenne igény egy közös program mentén.