Népszava
2011. november 08. 09:45

Orbán kivégezte az evát

Orbán Viktor miniszterelnök hajthatatlannak bizonyult a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülésén, ezért meg kell szüntetni az egyszerűsített vállalkozói adót, az evát. A kormánypárti frakció arra kéri a kabinetet, vizsgálja meg a lehetőségét, jövőre 30 százalékról 35 százalékra emeljék az eva mértékét, és csak 2013-tól szűnjön meg az adónem. Az MSZP ellenzi a döntést, mert szerinte mintegy 50 milliárd forintos többletadóterhet jelenthet a vállalkozások számára.

Az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva megszüntetését a Fidesz tegnapi francióülésén a kormányfő erőltette rá a képviselőkre, akik legalább 2013-ig halasztást kértek, azzal, hogy jövőre hozzájárulnak az adó 30 százalékról 35-re emeléséhez. A jelenlegi állapothoz képest alacsonyabbak lehetnek az összesített költségvetési bevételek is - olvasható az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) szerkesztőségünkbe eljuttatott elemzésében. Emellett a fiktív számlázás és külföldi cégalapítás felé terelheti a vállalkozókat az eva eltörlése. Az utóbbi időben már sejthető volt, hogy végeredményben a kormányzat az eva eltörlése mellett teszi le a voksát, ugyanis a 2012. évi költségvetési törvény, illetve az azt megalapozó adójogszabályok módosítására irányuló képviselői indítványokba már felmerült ez a szándék.

Az Országgyűlésnek ugyanakkor olyan módosító javaslatot is benyújtottak, amely az eva-kulcsot a mostani 30-ról 35 százalékra emelné, illetve egy másik javaslat a bevételi plafont 25-ről 30 millió forintra módosítaná. A kormány nyilatkozatai viszont nem hagytak kétséget afelől, hogy a megszüntetés pártján állnak. Giró-Szász András kormányszóvivő egy tegnap reggeli televíziós interjújában úgy fogalmazott, hogy "a kormány azért támogatja az eva megszüntetését, mert a politikájába beleillik ez az adóegyszerűsítési lépés".

Az eva legfőbb előnye az egyszerű adminisztrációja, illetve, hogy számos adónemet - a személyi jövedelemadót (egyéni vállalkozóknál), az általános forgalmi adót (nincs befizetés és visszaigénylési lehetőség), valamint a társasági adót (társas vállalkozásoknál) - kiváltva relatíve alacsony adóterhelést jelent. Az eva adóalanyi körébe nehezebb bekerülni, mint kikerülni onnan. A legfontosabb korlátot az az előírás jelenti, amely szerint az adóévet megelőző évben az árbevételnek 25 millió forint alatt kell lennie, illetve már az aktuális adóév előtt két évvel nyilatkozni kell a belépési szándékról.

B.M. / Népszava

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=488882