mszp.hu | Belföld | Önkormányzat
2021. január 27. 13:53

Orbán kormányai háborút folytatnak az önkormányzatok ellen

Orbán Viktor és kormányai 2012. óta támadják az önkormányzatokat, elveszik jogköreiket, forrásaikat és bevételeiket, de ezzel igazából nem az önkormányzatokat, hanem az ott élő embereket büntetik.

Orbánt a kezdetektől zavarja az önrendelkezés, hogy az önkormányzatok maguk dönthetik el, mi fontos az ott élő embereknek. Az államnak nevezett Fidesz-kormányzat nem a magyar embereket képviseli, hanem a haverok üzleti érdekeit, és fél, mint ördög a tömjénfüsttől, hogy az önkormányzatok jól szolgálják az ott élő embereket.

Orbán Viktor önkormányzatokat sújtó hadjárata 2012-ben kezdődött, többek között 12 budapesti kórházat és rendelőintézetet, oktatási intézményeket és iskolákat államosított. Megfelezte a budapesti közösségi közlekedés állami támogatását. Elvette, és betonmonstrumokkal építi be a Városligetet. Luxusberuházásokat valósít meg százmilliárdokból, amelyekből a haverjainak a zsebét tömi tele. Ha ez még nem lenne elég, újabb, példátlan támadást indított 2020-ban az önkormányzatok ellen, miközben a koronavírus-járvány okozta szociális katasztrófa hatásainak mérséklésében magukra hagyta őket: elvette a gépjármű adót, megfelezte a helyi iparűzési adót és megháromszorozza az önkormányzatokat sújtó úgynevezett szolidaritási adót. De ezekkel a cinikus döntésekkel sem az önkormányzatokat, hanem az ott élő embereket bünteti.

Ebből elég volt!

Olyan kormányra van szüksége Magyarországnak, amely nem stadiont épít metró helyett, amely nem Karmelita kolostort épít kórházak helyett, amely nem a haverok, hanem a tisztességes vállalkozók boldogulását támogatja, amely forrásokat ad az iskoláknak és kórházaknak, és amely kiszámítható partnerként tekint az önkormányzatokra. Hiszen közösen kell segítenünk közel 10 millió magyar mindennapi életét, egészségét, jólétét, megélhetését.

Olyan kormányra van szükség, amely kölcsönös tisztelet és korrekt munkamegosztás alapján biztosítja az önkormányzatok kiszámítható gazdálkodási környezetét is, többek között azáltal, hogy minden helyben befizetett 10 forintból 1 forintot az önkormányzatoknál hagy, míg a kormány a fennmaradó 90 százalékból végzi el az állami újraelosztás feladatát.

Ez a kormány csak az erő nyelvén ért, ezért erőt kell mutatnunk!

Hisszük, hogy 2021 lesz a magyar önkormányzatiság utolsó rossz éve, mert 2022-ben leváltjuk Orbán rendszerét és olyan kormányt választunk, amely nem kivérezteti, hanem támogatja az önkormányzatokat!

Városaink kifosztása nem kormányzás!

Tüttő Kata, főpolgármester-helyettes,

Horváth Csaba, Zugló polgármestere, az MSZP fővárosi frakcióvezetője,