Orbán legújabb "álomtitkára"?

Tarlós István Selmeczi Gabriella rangjára "emelkedett", így Orbán kegyelméből Tarlós lehet a Fidesz-kormány budapesti szóvivője.

A hír:  "A miniszterelnök szeretné, ha a főpolgármester a kormányülések rendszeres meghívottja lenne; október 24-én vagy az azt követő szerdán már ott lesz a kormányülésen." A vélemény: Már többször utaltam arra, hogy Budapest történelmében példátlan módon, az önkormányzatiság szellemével ellentétes gyakorlatként a főpolgármester nem a város lakóinak, hanem Orbán Viktor miniszterelnöknek a képviselője. Tarlós István persze minden alkalommal tagadta, hogy őt a városvezetési tevékenységében a kormányfő közvetlenül irányítaná és ő csupán a kormányzat végrehajtó bábja.   

Most eljött az igazság órája! Kiderült, hogy Tarlós Istvánt ezentúl Orbán Viktor már nem közvetetten, bizalmasai útján kívánja irányítani, hanem közvetlenül a kormányüléseken utasítja a Budapestet elsorvasztó politika végrehajtására.   

Magam soha nem dolgoztam a tanácsrendszer államigazgatásában, csupán közvetett információkkal rendelkezem arról, hogy a tanácselnököket hogyan irányította az országos politika. A mostani "Fidesz évekig" úgy gondoltam, folyamatos demokráciában fogom leélni az életemet, de sajnos mégis meg kell tapasztalnom a tanácsrendszer közigazgatását.  

Válságba került az el, miszerint a budapesti főpolgármester elsődleges feladata a város polgárainak érdekképviselete, az országban betöltött szerepének visszatükrözése.

A baj önmagában nem az, hogy nem Tarlós István dönt budapesti ügyekben, hanem az, hogy nem a főpolgármester intézménye vezeti a várost. A sokszor ellenérdekű kormányzat dönt Budapestről, vagy személyek közötti ellenszenv hálójában vergődik a döntéshozatal.   

Az országgyűlési és a helyhatósági döntési fórumok elválasztása, és a demokráciákban gyakorlott települési vezetés önállósága azért alakult ki a társadalomfejlődés folyamatában, mert a politikai érdekek általánossága nem tudja szolgálni a települési lakosok speciális érdekeit.   

Budapest költségvetésének megcsonkítása, a források elvonása, a város fejlődésének megállítása, az európaiság művészeti és kulturális értékeinek a leépítése a szabadgondolkodású város büntetése, bizonyossággá váltak.  Mielőtt bárki is demszkyzne, véleményem szerint is voltak téves, vagy elmaradt döntések – hiba nélkül nincs múlt - az 1990-2010 közötti érában. De a város önállósága, érdekképviselete, és európaivá válása egyetlen napra sem kérdőjeleződött meg.   

Mára a vezetés lezüllött a szolgaiságba, a főpolgármester kifelé mutatott macsósága csupán álarc, a megtévesztés és figyelemelterelés eszköze. Amennyiben Tarlós Istvánnak munkaidős parókája lenne, szerepe látszatra is összekeverhető volna Selmeczi Gabriella Fidesz szóvivővel.

Cáfolhatatlan ténnyé vált, hogy Tarlós István nem Budapest érdekképviselője, hanem Orbán Viktor végrehajtója.   

Horváth Csaba,
az MSZP  fővárosi frakcióvezetője