Népszava | Belföld | Karácsony Gergely
2018. február 09. 14:52

Orbán leváltható

Orbán leváltható
Alig több mint két hónap múlva Magyarország választ. A demokratikus ellenzék készen áll, hogy leváltsa Orbán Viktort; készen áll arra, hogy véget vessen a Fidesz által létrehozott, elviselhetetlen rendszernek. A baloldali és liberális pártok az elmúlt két hónapban óriási utat tettek meg a kormányváltás felé. Ne feledjük: december elején még nem volt megállapodás a pártok között, nem volt közös miniszterelnök-jelöltünk, és nem voltak közös egyéni jelöltek.

Karácsony Gergely és Molnár Gyula közös publicisztikája a Népszavában jelent meg.

Nem volt könnyű dolgunk, hiszen a közeg, amelyben meg kellett keresnünk a közös nevezőt, igazán heterogén. A demokratikus ellenzék pártjai sok kérdésben teljesen eltérően gondolkodnak, de azt is tudtuk, hogy sokkal több bennünk a közös, mint a különböző. Ezeket a közös pontokat kellett megtalálnunk, és meg is találtuk őket.

A Változás Szövetsége létrejött. Az MSZP és a Párbeszéd úgy döntött, közös listán indul az április 8-i választáson. A Változás Szövetségét egy olyan közös miniszterelnök-jelölt vezeti, akinek a személye ellen azok a pártok sem emeltek kifogást, amelyek nem szorosabb szövetségben képzelik el a kormányváltást.

A Demokratikus Koalícióval kötött koordinációs megállapodás alapján ma már nincs egyetlen olyan egyéni választókerület sem, amelyben a Fidesznek nincs esélyes ellenzéki kihívója. A választásokig előttünk álló rövid időszakban egy-egy választókerületben még lehetnek viták (és persze megegyezések) a demokratikus ellenzék jelöltjeiről, de az már biztosan nem fordulhat elő sehol sem, hogy esélyes ellenzéki jelölt híján a Fidesz ezüsttálcán kap ajándékba egyéni képviselői mandátumokat.

Immár van közös miniszterelnök-jelölt, van közös lista, és minden egyéni választókerületben van esélyes ellenzéki képviselőjelölt.

Tény, hogy a Változás Szövetsége mindig lehet erősebb, tökéletesebb. Az MSZP-Párbeszéd szövetség – ahogy eddig, úgy ezután is – mindenkinek felkínálja a változás lehetőségét, de az sem ördögtől való, ha a pártok némelyike csak a választók egy részét kívánja megszólítani. Még mindig nem késő, hogy a DK és az Együtt csatlakozzon a közöslista-állításhoz; örülnénk, ha így lenne, de elfogadjuk azt is, ha nem így lesz.

Látjuk azt is, hogy a választások közeledtével az LMP és a Momentum is mind nyitottabb a koordinációra az egyéni választókerületekben. Tudniuk kell, hogy mi az utolsó pillanatig várjuk őket. A választás napjáig bízunk abban, hogy tudunk egymással koordinálni, és meg tudunk állapodni a visszalépésekről. Reményre ad okot, hogy a kormányváltó szándék mindannyiunkban erősebb, mint a nézetkülönbségeink hangoztatásának igénye.

Egy biztos: a magyarok többsége változást akar. A választóink az ellenzék összefogásában bíznak, hiszen csak így váltható le Orbán Viktor és rendszere, és ez fontosabb, mint a politikai részérdekek képviselete. A kormányváltásért különböző módokon, különböző eszközökkel lehet küzdeni, a legfontosabb azonban, hogy valóban a kormányváltásért harcoljunk, ne egymással. Aki a szövetségesével harcol, az önmagával harcol, aki a szövetségesét győzi le, önmagát győzi le.

Itt az idő, hogy felismerjük, ki az igazi ellenfél. Itt az idő, hogy az energiáinkat, az erőforrásainkat egy valóban létező frontra összpontosítsuk: itt az idő, hogy Orbán és a Fidesz ellen induljunk meg!

Ebben a küzdelemben annál nagyobb az esélyünk, minél többen alkotjuk a Változás Szövetségét. Ez a szövetség annál erősebb, minél többen veszünk részt benne, minél színesebb. Ezért tartjuk fontosnak, hogy az együttműködésünkhöz a Liberálisok is csatlakozzanak, így a Változás Szövetsége képviselni tudja a baloldali, a szociáldemokrata és a liberális választókat egyaránt. Nem győzzük hangsúlyozni: akkor lehetünk a legerősebbek, ha közösen képviselhetjük a zöldpolitikát vagy a generációs politikát is.

Mi, akik a demokratikus ellenzéket alkotjuk, sokfélék vagyunk, de ez a sokféleség érték, hiszen a néppártiság lényege éppen az, hogy a Változás Szövetségében mind többen találjanak válaszokat a kérdéseikre. Örülünk, hogy nemcsak sokfélék vagyunk, de sokan is. Sokan vagyunk, és mindannyian változást akarunk. Április 8-án változtathatunk Magyarország sorsán, a saját sorsunkon. Mi készen állunk.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Molnár Gyula, az MSZP elnöke