2012. július 11. 12:32

Orbán logikája

A miniszterelnök – mindnyájunk örömére – tegnap bejelentette: még nézőként sem kíván részt venni az olimpián. A kormányfő sport- és nemzetközi VIP-páholyfüggőségét ismerve nem lebecsülendő eredmény ez, ahhoz viszont kevés, hogy a két éve indult adócunamival sokkolt lakosság és a piacok megnyugodjanak.

26 hónap, 26 új adó. Ez az Orbán-kormány eddigi teljesítménye vagy, ahogy a miniszterelnök mondja: történelmi tette. Az éppen legújabb, a tranzakciós adó a kormányfő szerint logikusan terjed majd ki a jegybankra is. Vagyis Orbán Viktor szerint logikus az, hogy az adófizetők pénzével gazdálkodó állam megadóztatja immár az adófizetők pénzéből gazdálkodó állami bankot is.

Vagyis ahelyett, hogy a tranzakciós adóval a nagy összegű vagy éppen a spekulációs pénzügyi tranzakciókat adóztatná az Orbán-kormány, inkább az egyszerű emberek csekkbefizetéseit, átutalásait, illetve az általuk befizetett adóból fenntartott nemzeti bankot sarcolja. Logikus.

Az igazságtalan, egykulcsos személyi jövedelemadóhoz, a fogyasztókon és a vállalkozásokon lecsapódó különadókhoz, a vagyonadó elvetéséhez foggal-körömmel ragaszkodó Orbán-kormány nem az átlagemberek, hanem a gazdag emberek oldalán áll.

Tukacs István,
országgyűlési képviselő