2012. január 22. 13:29

Orbán már a betegeket sem kíméli

Lassan már alig akad olyan része a magyar társadalomnak, amely ne tapasztalhatta volna meg a Fidesz nemzetnyomorító politikáját. Alig akad olyan élethelyzet, amiből ne akarna Orbán Viktor kormánya pénzt kisajtolni az amúgy is kizsigerelt magyar lakosságtól. Most a táppénzeseken a sor.

A betegség általában nem vállalt állapot, ezért védett időszak a munkavállaló esetében. A Fidesz azonban másként gondolja, ezért azt üzeni: aki beteg, az ráfázik. Jobban, mint gondolná.

Legyen akár üzemi baleset, vagy bármilyen megbetegedés, az alacsonyabb keresetűek kevesebb táppénzt kaphatnak az adójóváírás eltörlése miatt. A táppénzen, fizetés nélküli szabadságon lévő és a hónap közepén távozó dolgozók után nem vehetik igénybe a munkások a béremeléshez járó kompenzációt.

Csak olyan munkavállalók esetében érvényesíthetnek kedvezményt a munkáltatók a szociális hozzájárulási adóból (szha 27 százalék), akik után a hónap egészében meg kell fizetniük az adót. A hatályos rendelkezés szerint az adókedvezmény összegét a kifizető havonta az adott hónap egészében fennálló adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszonyonként külön-külön állapítja meg.

Magyarul: akinek egyetlen napnyi biztosításból kieső jövedelme van, az után nem vonhat le kedvezményt a munkáltató a fizetendő szociális hozzájárulási adóból. Például, ha a dolgozó táppénzre megy, terhességi gyermekágyi segélyt, GYED-et, GYES-t kap, esetleg fizetés nélküli szabadságot vesz ki.

A táppénz az átlagos napi munkabér 60 százaléka lehet, kivéve, ha valakinek nincs kétéves folyamatos munkaviszonya, mert akkor csak az 50 százalék jár. Kedvezőtlen változás továbbá, hogy az idei évben megszűnt az adójóváírás, amit tavaly a táppénzes jövedelem után is érvényesíteni lehetett, lévén, hogy azután is meg kell fizetni a személyi jövedelemadót. Mindenki kevesebb táppénzt kap kézhez, akiknek a tavalyi átlagos havi jövedelmük bruttó 170-180 ezer forint alatt volt. Márpedig a munkások és a középfokú végzettségű, de még a diplomás közszférában dolgozók többsége is ez alatt keres.

Úgy látszik Orbán Viktor kormányának és a Fidesznek az a célja, hogy a melós mindenképpen rosszul járjon. Nem elég, hogy a mikro-, kis- és középvállalatok nem tudnak bért emelni még az adókedvezményt sem tudják érvényesíteni. Hogy lesz így gazdasági felemelkedés, növekvő fogyasztás, javuló életszínvonal, ha a lakosság 80 százalékát újabb és újabb adókkal sanyargatja a Fidesz? Milyen ember az, aki az önhibáján kívül beteggé lett embertől is pénzt lop?

Az MSZP elutasítja Orbán Viktor és a Fidesz nemzetrontó politikáját és követeli, hogy ne fossza ki, de védje meg a táppénzre kényszerülő lakosságot.

Korózs Lajos,
az MSZP elnökségi tagja