Orbán megy, az ország marad - Mesterházy Attila írása a héten

Egy év múlva ilyenkor már nem lesz hatalmon Orbán Viktor.

Jövő nyáron szövetségeseinkkel együtt megkezdjük a kormányzást. Egyes számú célunk, hogy megállítsuk Magyarország végzetes társadalmi kettészakadását. Nem megy majd egy csapásra. De kemény munkával elérjük, hogy a fiatalok egyre több fantáziát lássanak az itthon maradásban. Vonzó, megbecsült hazát akarunk - mindenkinek! Teret adunk a tudásnak, a korrekt piaci versenynek. Nem a haverság, nem a jó kapcsolatok, nem a személyre szabott jogszabályok és nem a hatalom szava dönt majd, hanem a képesség, a teljesítmény, a szorgalom.

Letörjük a kiváltságokat. Aki VIP-ellátást akar, vegye meg magának. Az állam nem arra való, hogy előjogokat biztosítson. Nem is arra, hogy elvegye az emberektől az üzleteiket és a megtakarított pénzüket. Akik tisztességtelenül gazdagodtak, azoknak felelniük kell. A Fideszhez becsatolt cégek, ahova ömlik a közpénz 2010 óta, számíthatnak a jogi felülvizsgálatra. Meg kell nézni azt is, miből gazdagodnak kormánypárti politikusok, miközben arcátlanul azt mondják a kisembereknek: "meg lehet élni 47 ezer forintból".

Véget vetünk annak a világnak, amikor félni kell, ha valaki igazat mond. Soha többé nem engedjük, hogy a Fidesz megfélemlítse az embereket!

Világossá szeretném tenni azt is: nekünk nincs okunk konfliktust keresni a Fidesz szavazóival. Mi Orbán korrupt sleppje ellen küzdünk. Azoknak, akik a Fideszt a szavazatukkal támogatják vagy támogatták egykor, kezet nyújtunk. Egyezzünk ki a közös értékekben! Állapodjunk meg arról, hogy Magyarországot az esély országává tesszük! Olyan hellyé, ahol mindenkinek esélye nyílik kibontakoztatni a tehetségét. Mindenkinek esélye lesz arra, hogy jobb életet teremtsen magának, mint amilyet a szülei éltek. Lépjünk együtt előre!

A meggyötört iskolarendszert felszabadítjuk a politikai nyomás alól. Óvoda- és iskolafejlesztési programot indítunk, hogy a gyerekek a lehető leghamarabb értékes és hasznos tudást kaphassanak. Olyan pedagógiai módszereket támogatunk, amelyek nem a magolásra, hanem a gondolkodásra összpontosítanak és a gyereket állítják a középpontba. Külön hangsúlyt fektetünk a hátrányos helyzetű gyerekek támogatására, esélyeik bővítésére. Alapvető a pedagógusok és a szülők partnerként kezelése, a pedagógusok megfelelő anyagi megbecsülése.

Új életet lehelünk az egészségügybe, ahol három éve megállt az idő. Olyan egészségügyet akarunk létrehozni, amely a legmagasabb szintű igényeknek is megfelel és a legrosszabb helyzetben lévők számára is elérhető. Nem stadionépítésre, hanem színvonalas megelőző és gyógyító ellátásokra, valamint az orvosok és az ápolók fizetésére kell fordítani a közpénzeket!

Támogatni fogjuk a családokat és nem szólunk bele, hogyan éljenek. Utat nyitunk a nőknek. Segítjük őket a családi tehermegosztás ösztönzésével és a munkaerő-piaci diszkrimináció elleni erőteljes fellépéssel. A nők átlagos iskolai végzettsége ma már meghaladja a férfiakét. Kár lenne elpazarolni a tudásukat. Megteremtjük a feltételeit annak, hogy a nők, ha szeretnék, valóban össze tudják egyeztetni a munkát a gyerekneveléssel. 

Mindennek alapfeltétele, hogy legyen munkahely. Mi a valódi piaci munkahelyek pártján állunk. Olyan kiszámítható gazdasági környezetet hozunk létre, amely segíti a befektetést és a vállalkozást. Csökkenteni fogjuk a foglalkoztatással járó közterheket. Emellett az új igazságos, többkulcsos adórendszer csökkenteni fogja az alacsony és átlagos keresetek adóját. A gazdag kisebbség kedvezményei helyett a kisembereket segítő adórendszert hozunk létre.

Befektetünk a tudásba, az innovációba, a kutatásba, a fejlesztésbe. Gyors, reakcióképes társadalomban gondolkodunk, amely képes a folyamatos megújulásra. Magyarországot nem az uram-bátyám kapcsolatok, nem a protekció, hanem a tudás hálózatai vihetik csak előre.

Ezek kialakításában segítségünkre van az Európai Unió, amelytől a fejlesztésre fordítható források hatalmas mennyisége hívhatjuk le, amennyiben van megfelelő nemzeti stratégiánk. Már csak ezért is elemi nemzeti érdekünk az uniós kapcsolatok ápolása, javítása, fenntartása. Csakis így lehet ésszerű, az ország javát szolgáló érdekérvényesítési politikát folytatni. Ugyanakkor az európai tagság nem csak érdekek, de értékek kérdése is. Európához tartozunk, és oda is akarunk tartozni, ahol a demokrácia és a társadalmi jól-lét elvei meghatározó erővel bírnak.

A 2014-ben megalakuló kormány megfordítja a szegénység és a középosztály közötti forgalom irányát. A szegényedés mai szomorú tendenciáját a felemelkedés, a  középosztályosodás reális esélyével váltjuk fel. A szabadság és az elérhető biztonság egyensúlyának létrehozására törekszünk. Ehhez szakértői és politikai kormányzásra lesz szükség. Szakszerűség kell az Orbán által előidézett gazdasági, pénzügyi, szociális válság, az egészségügyi, oktatási és nyugdíjkáosz kezeléséhez. Ugyanakkor az esélyek társadalmának létrehozása, valamint egy új társadalmi megegyezés kialakítása körültekintő és határozott politizálást igényel majd.

Orbán megy, az ország marad. Jövő ilyenkor már egy igazságosabb társadalom létrehozásán dolgozunk. Szövetségben partnereinkkel és szövetséget kínálva az embereknek.