Orbán mellélőtt, kirúgás következik

A krónikus sikertelenségben és pozíciómániában szenvedő Fidesz pánikszerű sikerkommunikációval és a jogállami intézmények korlátozásával igyekszik bebetonozni hatalmát.

A fékek és ellensúlyok demokratikus intézményrendszerét félázsiai módra felrúgó Orbán-rezsim tovább szűkítené az Alkotmánybíróság mozgásterét: most épp a rendszerváltás utáni bírósági döntések figyelembe vételétől tiltaná el a testület tagjait.

Akár tervezi a Fidesz jogállam totális felrúgását, akár nem, egy dolog világos: Orbán Viktor ma már a jobboldali meggyőződésű, de nem a diktatúrák alkotmányfelfogását valló bíróktól is félti a hatalmát, s csak az olyan lakájjogászok mellett tart ki, mint legújabb a javaslatot is jegyző Pokol Béla.

A hatalomtól független bírói ítélkezés alkotmányos alapelvének ilyetén felrúgása ugyanakkor már az AB funkciójának megszüntetésével érne fel. Tegyük fel, hogy a Fidesz egy nap Alaptörvényébe foglalja, hogy „Magyarország hivatalos közlekedési eszköze a vízibicikli”. E naptól kezdve az AB minden gyalog, autóval, vagy hagyományos kerékpárral közlekedő magyar állampolgárról ki kell mondja, hogy alkotmányellenesen jár el…

Az önkéntes szolgálatot teljesítő pártkatonák és a lakájmédia által futószalagon gyártott hazugságok a bukott rezsimek legfeltűnőbb ismertetőjegyei. Azonban a valósággal köszönőviszonyt sem ápoló sikerpropagandára Magyarország a tényekkel ellentétben ma már nem kíváncsi.

Habár az AB jogkörének újabb csorbítása csupán a Fidesz hatalomvágyának újabb bizonyítéka lenne, felszólítjuk Orbán Viktort, hogy ne a jogállam maradékának felszámolásával próbálja kiharcolni csapatának a hosszabbítást! Az elmúlt közel három év példátlan gazdasági kudarca után ez már úgyis hiába való próbálkozás lenne.

Itt az idő, hogy végre Orbán Viktor is belássa: a demokratikus normák erőszakos felrúgása olyan példátlan mellélövés, amely után – bíróvegzálás ide vagy oda – egész biztosan kirúgás következik.

Steiner Pál,
országgyűlési képviselő