2011. március 21. 14:53

Orbán miatt ismét kár érte a Magyar Köztársaságot

Ez újabb példája annak, hogy Orbán Viktor kormányfő mennyire nem kívánatos személlyé vált Európában. A franciák a gyors szervezéssel indokolják a mulasztást, azonban érdekes módon ezt a "tévedést" Lengyelországgal szemben már nem követték el. Orbán Viktor bel- és külpolitikája, konfliktuskereső magatartása most már egyértelműen további károkat okoz hazánknak.

Orbán Viktor konfrontatív, harcos kijelentései, politikája az Európai Unióban mind több országban váltott és vált ki ellenérzéseket, elhatárolódást. Magyarország egyre inkább elszigetelődik az EU-ban.

 Számos példáját láthattuk ennek eddig is. Az Európai Unió soros elnökségi időszakában egyetlen érdemi és komoly csúcsértekezletre sem kerül sor nálunk, mértékadó kormányfők részvételével. Az előzetes tervekkel ellentétben a Keleti-partnerségi csúcsot sem Gödöllőn szervezik meg, hanem a következő elnökséget adó Lengyelország lesz a házigazdája. Azt is látjuk és tapasztaljuk, hogy befolyásos országok vezetői egyénileg sem igen tettek hivatalos látogatást hazánkban az elmúlt hónapokban. Ezekhez társult Orbán Viktor mostani újabb megaláztatása, amikor "elfelejtették" meghívni a magyar miniszterelnököt, az EU soros elnökét, a Líbiával foglalkozó európai csúcstalálkozóra.

 Az MSZP ezúttal is felhívja az Orbán-kormány figyelmét arra, hogy az eddigi hozzáállás folytatásával csak Magyarországnak ártanak. Ez a magatartás nem csak ilyen politikai vereségeket eredményez, hanem ennek következményeként komoly gazdasági hátrányokat is kénytelenek leszünk elszenvedni.

 Európa ma is és a jövőben is számít a magyarokra. Az újabb politikai üzenet nem a Magyar Köztársaságnak, a magyaroknak szól, hanem Orbán Viktornak és kormányának, az általuk megfogalmazott és képviselt stílusnak, politikának. Ideje váltani.

 Szabó Vilmos,

frakcióvezető-helyettes,

a Parlament Külügyi bizottságának tagja