mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. február 22. 00:36

Orbán ne csak Brüsszelben akarjon tisztességes költségvetést, itthon is álljon ki a szegényebbekért!

Orbán Viktor szerint az uniós költségvetés tervezete nem sportszerű, mert a szegényebb országoktól, így Magyarországtól is pénzeket akar átcsoportosítani a gazdagabb tagok felé. A miniszterelnök ezért egy tisztességes költségvetésért akar küzdeni Brüsszelben.
Mi azonban azt is elvárjuk a kormányfőtől, hogy itthon is a gazdagok helyett a kevésbé jómódúakért, a rászorulókért álljon ki és végre hazánknak is tisztességes költségvetése legyen! Magyarországon több pénzt kell fordítani a nyugdíjakra, az egészségügyi rendszerre és az oktatási rendszerre.

Mi ezért javasoljuk azt, hogy az orbáni világban kialakult társadalmi, vagyoni, jövedelmi egyenlőtlenségeket csökkentsük: zárkóztassuk fel az alacsony összegű nyugdíjakat és érjük el, hogy a nyugdíjasok pozíciója ne romoljon, növeljük meg a minimálbért és a garantált bérminimumot, mert a szakértelmet és a tisztességes munkát meg kell fizetni; erősítsük meg a szakszervezeteket, mert meg kell védeni a dolgozókat az újkori kizsákmányolástól; több pénz kell az egészségügybe, hogy az egészség ne csak az elit kiváltsága legyen; készítsük fel gyermekeinket a XXI. század kihívásaira, hogy azzal biztos jövőhöz és megélhetéshez jussanak; az állam a bérlakások építésének támogatására legalább annyi pénzt fordítson, mint a CSOK-ra.

Amit tehát Orbán most számonkér - egyébként helyesen - az uniós költségvetésen, az éppen az a tisztességtelen, sportszerűtlen és igazságtalan politika, amelyet Magyarországon folytat tíz éve. Tehát továbbra sem azt kell figyelni, amit mond, hanem azt kell nézni, amit csinál.

A Fidesz rendszerében ugyanis a multik és az oligarchák milliárdos adókedvezményeket kapnak, azok pedig semmit, akik belerokkantak a munkába. Brüsszelben tisztességet követel miközben itthon megbélyegezte, majd az árokparton hagyta a társadalom legkiszolgáltatottabb csoportját, a rokkantnyugdíjasokat, még az Alkotmánybíróság döntésének ellenében is.

Orbán a gazdagokkal szemben akar fellépni az unióban, miközben adóparadicsommá tette hazánkat a multik számára, ugyanakkor a munkavállalóknak pedig egyre többet kell dolgozniuk azért a bérért, ami hónapról hónapra kevesebbet ér.

Elég volt a kettős beszédből! Magyarországon is elvárjuk Orbán Viktortól a tisztességet! Elvárjuk, hogy itthon is a milliárdos oligarchák és a multikkal szemben a nehezebb sorsúak és a rászorulók mellett álljon ki! Amíg ezt nem teszi meg addig továbbra is csak azt bizonyítja, hogy neki a pénz az első.

Tóth Bertalan
az MSZP elnöke