Orbán ne legyen mértéktelen!

Az MSZP szerint a miniszterelnök, amikor a közműszolgáltatókkal kapcsolatos bírósági ítélettel összefüggésben ismertette a kormányzati oldal álláspontját, elfelejtett arról beszélni, hogyan alakult ki a helyzet.

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese Orbán Viktor napirend előtti felszólalására adott válaszában azt mondta: az infláció jelenleg 5 százalék felett van, a bérek 4 százalékkal kevesebbet érnek, mint tavaly, a gazdaság pedig 1,7 százalékkal zsugorodott. A képviselő kijelentette azt is, hogy miután a kormány az elmúlt két és fél évben jelentős terheket rótt a társadalomra, "ideje már, hogy egy lépést megtettek".

A képviselő azt mondta: meggyőződése volt, hogy a kormányfő az alaptörvény negyedik módosítását hozza szóba, amelyről - tiltakozások ellenére - hétfőn szavaz a Ház.

Közölte: az alkotmányos rend védelme ma minden demokráciában kötelesség. "Ne legyen mértéktelen" - szólította fel a miniszterelnököt Tóbiás József.

Szerinte az elmúlt években, ha az Alkotmánybíróság (Ab) álláspontja nem találkozott a miniszterelnökével, elvonták az Ab hatáskörét. Az alaptörvény negyedik módosítása lehetetlenné tenné, hogy az abban foglaltakat érdemben vizsgája a testület. Hozzátette: nem kizárólag formai kifogások merültek fel az átmeneti rendelkezésekkel kapcsolatban, az Ab ugyanakkor a formai hibák megállapítása után nem vizsgálódott tovább.

Az MSZP padsoraiban egyébként csak Tóbiás József foglalt helyet, mert a szocialisták távol maradnak a parlament hétfői ülésétől, így tiltakozva az alaptörvény negyedik módosítása ellen. Az üres helyeken fehér papírlapok voltak elhelyezve rajtuk fekete felkiáltójelekkel.

Az MSZP az ülés kezdete előtt nem sokkal több fekete zászlót is kilógatott a Parlament épületének ablakaiból, mondván: az alaptörvény-módosítás elfogadása a magyar demokrácia gyásznapja lesz.