mszp.hu | Belföld, Külföld | közlemény
2015. szeptember 09. 15:52

Orbán nem a megoldás, hanem a probléma maga

"Magyarként kértem szót, hogy ebben a történelmi vitában európaiként szóljak" - kezdte felszólalását az Európai Parlament strasbourgi ülésén Ujhelyi István. Az MSZP európai politikusa a migrációról és a menekültkérdésről szóló plenáris vitában azt mondta: az ötszázmillió európai egyikeként szólal fel, aki egyaránt aggódik gyermekei és Európa jövőjéért.

"De jobban féltem gyermekeim biztonságát a köztünk járó, a Világháborút megelőző politikai agresszivitást mutató politikusoktól, mint attól a szír kisgyermektől, aki szüleivel a háború elől hozzánk érkezik. Ezért adta vissza a hitemet a végre cselekvőképességet mutató Európai Bizottság és elvárom a miniszterelnököktől, hogy álljanak be a sorba és támogassák ők is a közös megoldást" - fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: az eddigi viták is azt bizonyították, hogy cselekvőképesebb Európára van szükség.
 
- Szörnyű képsorok jöttek Magyarországról, kormányzati tehetetlenség, uszítás, embertelenség. De Önöknek tudniuk kell, hogy Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral. Magyarországon több ezer ember, több tízezer civil önkéntes dolgozott azért, hogy ellássuk a menekülteket; a barátaink most is ott vannak és dolgoznak a kormány helyett - mondta plenáris felszólalásában a politikus. Ujhelyi István köszönetet mondott minden áldozatos civil segítőnek és leszögezte: Orbán Viktor és politikája nem jelent megoldást, hanem maga a probléma.