mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. szeptember 21. 10:31

Orbán nem támogatja az MSZP adómentes minimálbérről szóló javaslatát

Orbán nem támogatja az MSZP adómentes minimálbérről szóló javaslatát
„Nem áll módunkban támogatni az ön indítványát” – felelte Orbán Viktor Tóth Bertalan azonnali kérdésére a Parlamentben az MSZP adómentes minimálbérre vonatkozó javaslatáról.

Tóth azt mondta: azért kérdezi Orbánt, mert már több fideszes gazdaságpolitikus, például Bánki Erik vagy Domokos László, is „pedzegeti” a Fidesz-kormány adórendszerének negatív voltát.

Mint mondta, a Fideszt „nem zavarta, hogy ebbe sokan belerokkantak vagy éppen elvándoroltak”, amikor azzal kezdte működését, hogy a gazdagoknak csökkentette az adóját, a kisjövedelműeknek pedig növelte azzal, hogy megszüntette a minimálbér adómentességét.

Rámutatott: a magyar dolgozók minimálbére az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, a Visegrádi Négyek országai közül pedig a legalacsonyabb. Ma Magyarországon egy négytagú családban, ha a szülők minimálbéren dolgoznak, akkor a kézhez kapott fizetés a családi adókedvezménnyel sem éri el a létminimumot sem.

„Elképesztőnek” nevezte, hogy ma Magyarországon kétmillióan élnek létminimum alatt, és még a dolgozó emberek közül is sokan nélkülöznek.

„Ez szégyen, (...) a Fidesz-kormány szégyene. Szerintünk minden dolgozó megérdemli a biztos megélhetést, és az állam már nem vehet el azoktól, akik a legkevesebbet keresik. Mi azt valljuk: aki minimálbért kap, az ne adózzon egyáltalán, mert a minimumból nem szabad elvenni. Fel kell zárkóztatni az alacsony fizetéseket!”  - mondta az MSZP társelnöke, frakcióvezetője.

Hozzátette: pártja javaslata a Parlament előtt van, csak meg kell szavazni. „Miért akadályozzák, hogy több pénzhez jussanak a dolgozó emberek?” - kérdezte.

Orbán válaszában azt állította: január elsejétől Magyarországon „a minimálbér magasabb lesz, mint az önök kormányzása idején az átlagbér volt”. Ostorozta a szocialista kormányok adórendszerét és dicsérte a Fideszét: „A mienk működik, soha ennyien még nem dolgoztak.”

Tóth erre kijelentette: a miniszterelnök nem válaszolta meg a kérdését. Újra hivatkozott azokra a fideszes gazdaságpolitikusokra, akik fölvetették, hogy a kiskeresetűeknek ne kelljen adót fizetni, és újra felhívta a figyelmet: ha megszavaznák az MSZP javaslatát, az több mint másfélmillió embernek segítene azonnal.

Kapcsolódó párttagok