2012. február 15. 09:30

Orbán nem tartotta be ígéretét!

"A magyar állampolgárok érdekeit szolgálja, hogy hazánk csatlakozik az euróövezet országainak az államháztartási fegyelem erősítéséről szóló kormányközi szerződéséhez. Ez ugyanis megvédi az állampolgárokat a mindenkori kormányok esetleges felelőtlen gazdaságpolitikával szemben. Orbán Viktor azonban ismét megszegte korábban tett ígéretét, amikor a szerződést a Magyar Országgyűlés felhatalmazása nélkül írta alá" - hangsúlyozták az MSZP EP-delegáció képviselői Strasbourgban, reagálva Orbán Viktor miniszterelnöknek hétfőn, a Magyar Országgyűlésben elmondott beszédére. Az MSZP EP-delegációja korábban is egyértelműen támogatta a kormányközi szerződést, de nem tud szó nélkül elmenni amellett, hogy Orbán Viktor és kormánya ismét látványosan semmibe vette az Országgyűlést.

"Orbán Viktor az EU állam- és kormányfőinek decemberi csúcstalálkozóján azt mondta, azért nem tud végleges döntést hozni a paktumról, mert erre csak az Országgyűléstől kaphat felhatalmazást. Később azonban kiderült, hogy ez csak üres magyarázkodás volt a miniszterelnök tétova viselkedésére. Az Országgyűlés plénuma ugyanis csak azután vitatta meg a szerződést, hogy azt Orbán már aláírta." - fejtette ki Tabajdi Csaba. Hozzátette: a Fidesznek a parlament méltóságát alapjaiban sértő korábbi intézkedései, a Házszabálynak a vitát ellehetetlenítő módosításai után nem lepődött meg azon, hogy Orbán Viktor "megfeledkezett" ígéretéről.

A szocialista képviselők hangsúlyozták, hogy a parlamenti felhatalmazás a plenáris ülésen tartott vitát és az ezt követő szavazást jelentené, nem pedig azt, ha egy kérdésről kizárólag az Európai Ügyek Bizottságában tárgyalnak, mint az a paktum esetében történt. "Ugyancsak nem parlamenti felhatalmazás a szerződés utólagos ratifikációja. A szerződést ugyanis Orbán Viktor már előzetes felhatalmazás nélkül ellátta kézjegyével. A miniszterelnök ismét szószegő lett." - jelentette ki az MSZP EP delegációja.

"Sajnálatosnak tartjuk továbbá, hogy a szerződés kormányközi és nem uniós keretekben jött létre. Így nem érvényesülhettek az európai szocialisták növekedésösztönző és a foglalkoztatás növelését szolgáló követelései."