Belföld | fiatalok kivándorlása felsőoktatás
2013. április 19. 16:12

Orbán oktatáspolitikája miatt jelentkeznek egyre kevesebben a felsőoktatásba

Másfél évtizede idén jelentkeztek a legkevesebben a hazai felsőoktatási intézményekbe. Két év alatt 45 ezerrel kevesebb fiatal adta be felvételi kérelmét és ennek egyértelmű oka a kormány kiszámíthatatlan politikája a felsőoktatásban.

Először kivontak több tíz milliárd forintot az egyetemek, főiskolák költségvetéséből, aztán törvényt hoztak, most meg stratégiát akarnak alkotni – feje tetejére állítva mindent, miközben nemzetközi hírű professzorokat, egyetemi oktatókat bocsátanak el, s gyakorlatilag új kutatókat, tanárokat sehol sem tudnak felvenni az intézmények.

A kivándorlás, az ország elhagyása az egyik legjelentősebb társadalmi probléma lett, s különösen fájdalmas ez akkor, amikor fiatalok mennek el az országunkból. Az átgondolatlan politika, az egyre magasabb tanulmányi költségek a felsőoktatásban egyre többeket késztetnek arra, hogy ne magyarországi, hanem külföldi egyetemre adják be jelentkezésüket.

A hallgatói szerződés bármilyen fellazított változata is adminisztratív akadály, olyan eszköz, amely drága, ellenőrizhetetlen és valójában nem visszatartja azokat, akik el akarnak menni, hanem inkább ösztönzi őket az elvándorlásra. Drága bumeráng! A 95 ezer idei jelentkező a legalacsonyabb szám 17 éve, s legegyértelműbb bizonyítéka, gyakorlati visszaigazolása Orbán Viktor elhibázott politikájának a felsőoktatásban.

Hiller István,
az MSZP Humánpolitikai kabinetvezetője,
országgyűlési képviselő