mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. december 11. 01:06

Orbán partraszállás helyett zátonynak ütközött!

Megszületett a megállapodás: a vétóval fenyegető Orbán-kormány kapitulált az észérvek és az Európai Unió előtt, a mai tanácskozáson elfogadták az európai közösség kompromisszumos javaslatát.

Látható, hogy az elvakult kormányzati buborék hősies győzelemként igyekszik feltűntetni a megállapodást, a valóság azonban ezzel szemben jóval árnyaltabb: Orbán Viktor minden erőfeszítése ellenére nem tudta megakadályozni, hogy jogállami feltételekhez kössék az uniós kifizetéseket, ez a mechanizmus ugyanis a Fidesz határozott szándékával ellentétben jövőre életbe fogni lépni. Sőt, érintetlenül, bármiféle módosítás nélkül.

Sokan csalódottak a megegyezés kapcsán, mert többet, erősebb fellépést vártak volna a NER rezsimjével szemben. De nincsen rá valódi okuk. A kormányzati propaganda hazugságaival szemben a valóság ugyanis az, hogy minden olyan jogállamisággal kapcsolatos jogszabály életbe lép, amelyet az elmúlt időszakban kiküzdöttünk a tolvaj rezsimekkel szemben; Orbán ehhez képest legfeljebb jogi relevanciával nem bíró sajtpapírokat tud csak felmutatni eredményként. Partraszállást vizionált, de zátonyra futott.

Most az a legfontosabb, hogy a jogállamisági mechanizmus – a Fidesz minden maffiaszerű próbálkozása ellenére – igenis életbe lép, csakúgy, mint az Unió következő hétéves költségvetése, illetve az újjáépítési csomag. Ez ugyanis legalább tizenötezer-milliárd forintnyi támogatást jelent Magyarországnak a következő időszakban; ezzel hazardírozott az illiberális rezsim. A megállapodás tehát végre megnyitja az utat a költségvetés elfogadása és elindítása felé, a jogállamisági mechanizmus pedig módosítás nélkül életbe lép. A politikai küzdelmet elszántan folytatjuk, hogy a gyakorlatban is érvényesüljön az új jogszabály.

Egy dolgot azonban továbbra is tudnunk kell: a Fideszt nem Európa fogja leváltani, hanem az ellenzéki pártok és a magyar választók demokratikus szövetsége. Ezt legkésőbb 2022-ben meg is tesszük.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő