mszp.hu | Belföld | Agrárgazdaság
2019. április 02. 11:28

Orbán politikája a legnagyobb természeti csapás a mezőgazdaságban

A szocialisták mai sajtótájékoztatójukon reagáltak a fideszes Nyitra Zsolt bejelentésére, amely szerint a Fidesz országjárásba kezd azért, hogy meggyőzze a magyar gazdákat arról, hogy csakis ők tudják megvédeni a magyar földet.

Harangozó Gábor, az MSZP elnökségi tagja szerint emiatt ideje összegezni, hogy mit is tett valójában a Fidesz a mezőgazdaságból élőkért.

A szocialista politikus elmondta, hogy a Fidesz miatt január 11-e óta nem lehet Magyarországon jogszerűen földet eladni. Ennek az az oka, hogy az új szabályok szerint a MAGOSZ mondhatja meg, hogy ki adhatja el és mennyiért a földjét, és azt is, hogy ki vásárolhat. Viszont ehhez szükség lenne egy rendeletre, amely tartalmazza a kritériumokat, de ezt a Fidesz nem alkotta meg. Ennek hiányában azonban nem lehet szerződést kötni.
 
Harangozó Gábor úgy véli, hogy hátrányos helyzetbe hozzák a magyar gazdákat azzal, hogy az Európai Unióban az Orbán-kormány adja a legkisebb társfinanszírozást az uniós támogatások mellé, mindössze 15 %-ot, miközben a régió többi országában legalább a duplája az állami hozzájárulás mértéke. Mindezek mellett az uniós programok közül a vidékfejlesztésiből sikerült a legkevesebb pénzt lehívni. Mindez a Fidesz politikájának köszönhető, ami miatt előfordult, hogy a pályázatokat 2-3 év alatt bírálták el.
 
Harangozó szerint csökkenteni lehetne a gazdák időjárás miatti kiszolgáltatottságát. Erre szolgálnának azok az öntözési beruházások, amelyeket a Fidesz mindig ígérget, de soha sem valósít meg, valamint az unióban elterjedt jövedelemstabilizációs rendszer is, de ezt sem hajlandó bevezetni a kormány. 
 
A szocialisták elnökségi tagja emlékeztetett arra, hogy a Fidesz képviselői az Európai Parlamentben nem szavazták meg az agrárbüdzsé megemelését, ami véleménye szerint biztosan nem szolgálta a magyar gazdák érdekeit. Harangozó elmondta, hogy a gazdák érdekeinek védelmében elvárják a kormánytól, hogy emelje a területalapú támogatásokat legalább 100 ezer forintra hektáronként, az uniós támogatások hazai kiegészítését pedig 30%-ra. Szerinte így juthat több pénz a magyar vidékre, a magyar falvakba.

Kapcsolódó párttagok