Orbán rosszabbul teljesít: csökkenő fogyasztás, bedőlő vállalkozások

Az Orbán-kormány ősszel még a hűtőszekrények elromlásától és cseréjétől várta a növekedést, a fogyasztás beindulását. Az Orbán-kormányt akkor még „csak” az MSZP és a szakemberek cáfolták, ma már a tények is.

Az Orbán-kormány több pénzt hagy a magyar emberek zsebében – szeretik hangoztatni. Ha így lenne, akkor a magyar emberek többet is költenének. Ennek azonban nyomát sem látni a KSH legfrissebb statisztikájában, amely szerint ismét visszaesett kicsit a magyarországi boltforgalom.

Az igazságtalan egykulcsos személyi jövedelemadó eleve 8-10 ezer forinttal kevesebbet hagy havonta az átlagkeresők zsebében, mint a korábbi, többkulcsos szja. A 27%-os ÁFA, amely európai rekord, szintén rosszat tesz a fogyasztásnak. Jobban sújtja a kiskeresetűeket, mint a tehetőseket. A kormány által gondolkodás nélkül kivetett, a bankok és szolgáltatók által pedig gondosan a lakosságra hárított megszorítások (telefonadó, közműadó, e-útdíj, tranzakciós adó) is megtették a hatásukat.

A gazdaság továbbra is legfeljebb stagnál, a beruházási kedv pedig továbbra is masszív visszaesést mutat, a munkahelyteremtő kisvállalkozások egyre kevésbé képesek talpon maradni, mutatja ezt az elmúlt három hónapban bedőlt 1500 építőipari vállalkozás is.

Márpedig növekedésre, új munkahelyekre esély sincs addig, amíg a cégek ezrével dőlnek be, a beruházások pedig nem nőnek, hanem csökkennek Magyarországon. Az MSZP ezért továbbra is azt mondja, hogy a gazdasági növekedést nem a háztartási gépek cseréjével, hanem a kormány és a jelenlegi gazdaságpolitika cseréjével lehet majd elérni.

Józsa István,
frakcióvezető-helyettes