MTI/mszp.hu
2012. február 14. 09:12

Orbán szárnyaló naszádja, a jéghegy és a feneketlen mély

Orbán Viktor képtelen lemondani arról a szakmai körökben mindenki számára egyértelmű tévképzetéről, miszerint a magyar gazdaság jó úton halad, sőt, mit halad, szárnyal. Ezzel szemben a tények: a multik leépítenek, vagy elhagyják Magyarországot, az idegenforgalmunk - nem csak a Malév csődje miatt - alulteljesít, a hazai gyógyszergyártók szintén leépítenek és felhagynak a szolgáltatásaikkal, ami miatt ellátási gondok alakulhatnak ki az egészségügyben, és még végtelen számban sorolhatók a nemzeti kormány nemzeti sorstragédiái. Riasztó jövő- és jelkép, hogy Orbán Viktor kormányzása alatt a büntetés-végrehajtás (bv) tizenkét kft.-je jeleníti meg a kevés sikerágazatot. Nem lenne szerencsés a magyar gazdaságot a börtöngazdaságra építeni.

Az Orbán Viktor nevével fémjelzett időszak kudarcok sorozata. Nem hogy befektetés nem érkezett Magyarországra a másfél év alatt, de a meglévők is elhagyják az országot. A gazdaságunk sikerében egyre kevesebben bíznak, a legnagyobb cégek keresik a távozás lehetőségeit. A Nokia, Orbán Viktor bezzegcége az alkalmazottak több mint felét elküldi, a Richter Gedeon Nyrt. is kénytelen leépíteni és olyan intézkedéseket foganatosít, amivel veszélybe kerül a gyógyszerellátás, a GKI szerint a vállalkozások 29 százaléka, azon belül az 500 főnél nagyobb cégek 40 százaléka elbocsájtásokon gondolkozik, a vállalkozások negyede csökkentené beruházásait. Riasztó jövőkép.

Orbán erősíteni kívánta a hazai turizmust megválasztása előtt. Mára elérte, hogy a vendégforgalom még a frekventált idegenforgalmi körzetekben is folyamatosan csökken. Ennek eredményeként ma jelentősen olcsóbban lehet megvenni a korábban lelkesen támogatott panziókat.

Ahol sikereket ért el gazdasági értelemben az Orbán-kormány, az például a börtönök világa, a büntetés-végrehajtás. Nem túl jó ómen.

Ezek után merte mondani Orbán Viktor Fidesze, hogy ”a nemzeti ügyek kormánya továbbra is kiáll a család-, munka- és vállalkozásbarát adórendszer mellett.”

Isten óvja Magyarországot, ha ezt jelenti a család-, munka- és vállalkozásbarát szemlélet.

Józsa István,
gazdasági ügyekért felelős frakcióvezető-helyettes,
országgyűlési képviselő