2011. október 21. 14:38

Orbán szelleme járja be Magyarországot

Orbán Viktorról ma már nincs magyar ember - de külhoniak közül is kevés -, aki ne tudná, hogy képtelen elviselni a kritikát, ezért minden eszközt bevet, hogy ne legyen látható-hallható mások véleménye. Sajnos ez az agresszív, diktatórikus, hatalommal visszaélő szellemiség a Fideszen belül egyre jobban terjed, sőt megjelenik a magánszférában is.

Orbán Viktor első intézkedései közé tartozott a média feletti kontroll megszerzése, a köz- és a kereskedelmi média feletti uralom megteremtése, a szólásszabadság és érdekérvényesítés korlátozása - például a népszavazás megnehezítésének formájában, vagy a szakszervezetek jogosítványainak megkurtításával -, a hatalmi ágak feletti hatalom kiépítése törvényi úton, az Alkotmány pártalkotmánnyá silányítása, az ügyészség, bíróság politikai úton történő befolyásolása.

Lassan olyan jól működik a rendszer, hogy a fideszes "kiskirályok" teljes biztonságban tudva magukat még vezérüknél is gátlástalanabb arcátlanságokra ragadtatják magukat.

Példaként lehet állítani Miskolc polgármesterét, aki ma úgy polgármester, hogy törvények szerint már nem az, hiszen az összeférhetetlenség megszűntetését harminc napos határidőben szabja meg a törvény, de Kriza Ákosnak ez nagyjából három hónapba telt. Vagyis már nem lehetne polgármester, de mégis az maradt, ember nem tudja Miskolcon, hogyan, hacsak nem lett Miskolcból Gyevi és Kriza meg a Gyevi bíró.

Azonban ezt is képes volt tetézni: az önkormányzat fideszes vezetése megszavazta a napirend előtti hozzászólások eltörlését, illetve azt, hogy a napirendi vitát a többség bármikor berekesztheti. Nesze nekünk demokrácia Fidesz-módra!

Felsorolni is képtelenség azokat az eseteket, ahol hatalmukkal visszaélnek a fideszes polgármesterek. Sajnos ez a szemlélet még tovább gyűrűzik, így a Fideszhez dörgölőző helyi erős emberek még erőszakosabb viselkedéssel igyekeznek igazolni hűségüket és megbízhatóságukat a megyei, városi uraiknak.

Így lett mára Orbán arroganciája, agresszivitása és törvény felett álló magatartása a Fidesz hatalmi követelményrendszerének alapeleme egészen a legalsóbb szintekig.

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja a demokrácia ilyetén megcsúfolását, a törvények aktuális, fideszes igények szerinti átírását, követeli az ellenzéki jogok biztosítását, a szólásszabadság és véleménynyilvánítás jogának védelmét.

Varga László,
országgyűlési képviselő