mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. március 05. 14:57

Orbán szerint hónapok óta készen állnak a tömeges oltásokra, mégis az első alkalommal csődöt mondott a rendszer – ki a felelős a kudarcért?

Orbán Viktor, 2020. december 18.: „az operatív törzs már hónapokkal ezelőtt megalkotta, ha egy hétvége alatt kellene mindenkit beoltani, arra képesek lennének. Ma egy általános, országos, egy-két nap alatt történő, teljes átoltásnak a föltételei megvannak, az oltási tervünk rendelkezésre áll, az ehhez szükséges eszközökkel, számítógépes nyilvántartással, adatbázissal, helyszínkijelöléssel, mindennel készen vagyunk, a vakcina hiányzik. Most azért nem tudjuk ezt a rendszert megindítani, mert nincs annyi vakcina.”

2021. március 5-én pedig bebizonyosodott, hogy nemhogy az országot, de még 74 ezer embert sem tudnak beoltani egy hétvége alatt. Tragikus módon derült ki, hogy Orbán Viktor továbbra is csak a felelőtlen nagyotmondásban jár élen és nem a szakszerű járványkezelésben.

Miniszterelnök úr, vakcina van, akkor most mi a probléma? Azt állítja, hogy több hónapja felkészültek, erre az első alkalommal csődöt mondott a rendszerük, ki a felelős ezért a kudarcért? Csak az oltásokat érintően van káosz, vagy tényleg ekkora kupleráj van az egész egészségügyi adatkezelés területén?

Már korábban is tudni lehetett, hogy baj van a rendszerrel: rengeteg idős honfitársunk regisztrációja nem jelent meg a nyilvántartásokban, a regisztrált 60 év alatti krónikus betegségben szenvedőknek szánt értesítő levelet pedig olyanok is megkapták, akiknek nincs krónikus betegségük, sőt olyanok is, akik már túlestek az oltáson. Felmerül a kérdés, hogy tudják-e egyáltalán kik a krónikus betegek.

Valószínűleg az sem tette egyszerűbbé a rendszer működését, hogy azon az oldalon lehet kitölteni a nemzeti konzultációt, amelyet eredetileg az oltásra való regisztrációhoz hoztak létre.

Emberi életekről van szó ezért egy bocsánatkérő üzenetnél többre lesz szükség! Azonnal ki kell javítani a rendszer hibáit, továbbá a kormánynak be kell számolnia arról, hogy mi vezetett a kudarchoz és ki viseli a felelősséget ezért!

MSZP