mszp.hu | Belföld
2020. november 05. 16:08

Orbán szorulni fog – A magyar emberek érdekeit megvédtük!

Orbán szorulni fog – A magyar emberek érdekeit megvédtük!
A Fidesz azt hitte, hogy addig packázhat az európai intézményekkel és addig roncsolhatja a demokratikus értékeket, ameddig csak akarja. De tévedett.

Nem kicsit, nagyot. A mai napon ugyanis az Európai Unió intézményei történelmi megállapodásra jutottak: megszületett a döntés egy, a jogállamiságot védő uniós mechanizmus létrehozásáról, amely egyértelműen és világosan összekapcsolja az európai értékek védelmét az uniós források tagállamoknak történő kifizetésével.

Az új mechanizmus, az eddigi uniós eszközöknél hatékonyabb, átláthatóbb és következetesebb módon fogja védeni a szerződésekben szereplő európai értékeket: a demokráciát, a jogállamiságot, az egyenlőséget és a szabadságot. Fontos eredmény, hogy az Európai Parlament nyomására jelentős mértékben kiszélesedik az új mechanizmus fókusza.

Az eljárás ugyanis a tagállamokat képviselő Tanács javaslatával ellentétben nem csupán az uniós költségvetés érdekeinek sérelme esetén lesz elindítható, hanem a jogállamiságot, és az alapvető európai értékeket tiszteletben nem tartó tagállamok esetén is alkalmazhatóvá válik. Rendkívül fontos eredmény még, hogy az eddigi, úgynevezett 7-es cikkely szerinti eljáráshoz képest a folyamat elindításához nem lesz szükség egyhangúsághoz, tehát egyetlen uniós tagállam sem fogja tudni zsarolni az európai közösséget.

A tárgyalások egyik központi eleme volt a „végső kedvezményezettek védelme”, amelynek alapját az én javaslatomra még egy 2019 januári EP-határozat fektette le és amely most is a szociáldemokrata frakció egyik legfontosabb követelése volt a végső kompromisszum elfogadásakor. Ez teremti meg a bűnös tagállami kormányokkal szemben az önkormányzatok, a civilszervezetek, a kis- és középvállalkozások, vagyis a magyar emberek érdekeinek védelmét. Amennyiben ugyanis a jogállami sérelmek miatt egy tagállammal szemben döntés születik az uniós források kifizetésének felfüggesztéséről, vagy csökkentéséről, úgy ez a döntés csak a tagállami kormányt fogja szankcionálni, az érintettek továbbra is hozzá fognak jutni az elnyert támogatásokhoz. A korrupt és antidemokratikus kormányok miatt egyetlen magyar állampolgár érdekei sem sérülhetnek!

Az európai értékeket, benne a jogállamiságot védő mechanizmus tehát világos és egyértelmű. Orbán Viktor és kormánya szorulni fog, ha továbbra is folytatja Európa-ellenes és végletekig korrupt politikáját, a magyar emberek érdekei és a nekik járó támogatások azonban biztonságban vannak. Ha a Fidesz továbbra is a következő uniós költségvetés és a mentőcsomag megvétózásával fenyegetőzik, akkor beismeri, hogy számukra nem Magyarország az első, hanem bűnös uralkodásuk fenntartása.


dr. Ujhelyi István (MSZP)

Brüsszel/Budapest – 2020-11-05

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21