Orbán vereséget szenvedett

Szégyenben maradt Orbán Viktor. A Tavares-jelentés strasbourgi vitájában a fejére olvasták, hogyan rombolja és veri szét a demokráciát Magyarországon. A szavazásnál szembesülnie kellett azzal is, hogy az Európai Néppárt nem állt ki mellette.

Orbán Viktor ma Európa legkellemetlenebb embere. Nem dőlnek be a dumájának. Önmagáról állít ki rossz bizonyítványt az az európai politikus, aki vele barátkozik. Orbánt az Európai Parlamentben szélsőséges és euroszkeptikus jobboldali politikusok védelmezték fennhangon. Orbánnak Morvai Krisztina volt a strasbourgi ügyvédje. Ez mindent elmond: a zsák megtalálta a foltját. A mértékadó politikusok távol tartják magukat tőle. Mindenkinek elege van belőle.

Várható volt, hogy Orbán a strasbourgi történéseket a szabadságharc újabb csatájaként állítja majd be. Azt a látszatot kelti, hogy az országot támadják. Recseg, mitöbb, lejárt már ez a régi lemez. A magyar embereket nem bántotta senki Európában. Orbán az, akit kritizálnak, őt támadják, éspedig joggal. Orbán most megérezte a vereség szagát is. Csakis ez magyarázza azokat a hisztérikus kirohanásokat, amelyeket ő és elvbarátai, Semjén, Kövér és Rogán előadtak. A magyar országgyűlés fideszes többsége határozatban ítélte el azt a közösséget, amelyhez tartozunk, és amelynek szabályait a fideszes kormány szegi meg. Az Uniót elítélő határozat az egyik legostobább szöveg, amit az Országház falai valaha láttak. Agresszív, vagdalkozó, önfelmentő, vádaskodó blabla. Erre mi is írtunk egy határozati javaslatot a demokrácia és a jogállam értékeinek tiszteletben tartásáról (http://www.parlament.hu/irom39/11729/11729-0003.pdf), de olyan, mintha be se nyújtottuk volna. Nem vette napirendre az országgyűlés, nem adott hírt róla a média sem. No, erre mondom azt, hogy parlamentáris diktatúra van és fideszes médiatúlsúly. Még a közszolgálati média figyelmét is elkerülte az anti-Orbán mszp-s határozati javaslat.

Orbán Strasbourgban arról beszélt, hogy nem akar olyan Európát, ahol a többség visszaél a hatalmával. Rogán Antal "rezsitámadást" emlegetett és üzleti érdekeket vélt felfedezni a Tavares-jelentés mögött. Nem mellesleg, az üzleti érdekek emlegetésével a Fidesz 370 európai parlamenti képviselőt rágalmazott meg, amivel még inkább elmérgesíti a helyzet.

Holott, a valóság az, hogy a Fidesz pontosan azzal vádolja az Uniót, amit saját maga tesz: folyamatosan visszaél a hatalmával és az államot a Fidesz-vezetők üzleti érdekei szolgálatába állítja. Nem múlik el úgy hét, hogy valakiket ki ne fosszon a kormány. Orbán, amikor érdekei úgy kívánják, azonosítja magát az országgal. Bezzeg, ha a sápot kell elosztani, akkor már nem a nemzetben, hanem a haverokban gondolkodik. Pontosan ez a lényeg: Orbán azért taposta el az alkotmányt, hogy kirabolhassa az országot. Azért szegte meg szabályok sorát, mert nem bírta türtőztetni a kapzsiságát.

A Tavares-jelentés nem tett mást, mint hogy elmondta, mi a helyzet Magyarországon. Végre nem csak részletkérdésekről szólt a vita, hanem Orbán egész országlásáról. Az európai közvélemény most átfogó képet kaphatott arról, mit művel Orbán Magyarországgal.

Az uniós szabályok sérelme nem Brüsszelnek vagy Berlinnek fáj, hanem a magyar embereknek. Orbánnak nem kell megvédenie az Uniótól Magyarországot. Magyarországot kell megvédeni Orbántól.

Az MSZP ezt, amennyire csak lehetett, megtette. Elértük, hogy ne lépjenek életbe szankciók Magyarországgal szemben - Orbán miatt. Ezt követelte meg a józan hazafias politika, és mi el is végeztük ezt a feladatot. A Tavares-jelentés minden állítása igaz, mégsem engedhettük, hogy Magyarország még többet bűnhődjön Orbán miatt.

A szocialisták büszkék arra, hogy Magyarország az Európai Unió része. Lehet, hogy a Fidesz megbánta az uniós csatlakozásban játszott szerepét, de mi tiszteljük a szocialista politikusok csatlakozásért tett erőfeszítéseit. Magyarországnak ma is az az érdeke, hogy ehhez a szabadságra és demokráciára épülő közösséghez tartozzon, amely egyúttal világ egyik legfontosabb és leggazdagabb gazdasági térsége is.

Aki az uniós tagságot veszélyezteti az európai szabályok felrúgásával, az az emberek érdeke ellen tör. Az uniós alapelvek a magyar emberek szabadságát, gyarapodását biztosítják. Meg fogjuk akadályozni, hogy Orbán kivezesse Magyarországot az Unióból. Orbán Azerbajdzsánt, az MSZP Európát kínálja a magyar embereknek. Orbán saját kapzsi önérdekét, az MSZP a haza érdekét követi.

Erről szól a választás.