2011. május 12. 11:28

Orbán veszélyezteti az ország versenyképességét

Az Orbán-kormány eljátszotta az esélyét annak, hogy az ország versenyképessége javuljon. A Fidesz gazdagokat támogató adópolitikája nemcsak társadalmilag igazságtalan, de gazdaságpolitikailag is káros. Nemcsak lyukat üt a költségvetésben - melyet csak megszorításokkal lehet befoltozni, - hanem eljátssza annak az esélyét, hogy Magyarország egyik legfontosabb versenyképességi mutatója javuljon.


Az OECD a minap tette közzé a versenyképességre vonatkozó adatait és ebben megállapította, hogy bár Magyarországon az átlagos keresetűek bérét terhelő adók és járulékok az elmúlt években csökkentek, de még így is magasak.

Ezen a mutatón érdemben utoljára az MSZP által támogatott Bajnai-kormány intézkedései javítottak. Az akkori intézkedések következtében egy áltagos keresetű munkavállaló nettó keresete több mint tízezer forinttal nőtt, a társadalombiztosítási járulékokat pedig 5 százalékponttal csökkentettük.

Az Orbán-kormány pont a fordítottját csinálta. A gazdagok támogatásáért cserébe növelte az alacsony és átlagos keresetűek adóját, a gazdagokat támogató adópolitikájára elherdált 500 milliárd forintot, és így nem maradt pénze a béreket terhelő járulékok csökkentésére. Az idei pénzügyi folyamatok már csak egy pótköltségvetéssel lennének kordában tarthatók.

Az Orbán-kormány ennek következtében hosszú távon is eljátszotta a versenyképességet javító adócsökkentés lehetőségét. Ezért ez a gazdaságpolitika nemcsak társadalmilag igazságtalan, de felelőtlen is.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy a gazdasági szabadságharcnak nevezett semmittevés helyett a valódi problémákra koncentráljon és tegye rendbe a költségvetést. Fogadja el az MSZP igazságos és gazdaságpolitikailag racionális adójavaslatait.