mszp.hu | Belföld
2020. november 24. 11:49

Orbán vétózik, de azért 9 milliárdot még elkér a Szolidaritási Alapból

Orbán vétózik, de azért 9 milliárdot még elkér a Szolidaritási Alapból
Miközben Orbán Viktor és a Fidesz zavaros hisztéria közepette a teljes költségvetés és az újjáépítési csomag vétójával fenyegeti az Európai Uniót, addig mintegy 9,6 milliárd forintnyi támogatást kért és kapott előlegként az európai közösségtől.

Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülése jelentős többséggel fogadta el ugyanis azt a határozatot, amely számos tagállamnak – így benne Magyarországnak is – érdemi támogatás kifizetéséről döntött az Európai Szolidaritási Alapból.

Miközben a Fidesz hazug módon hőbörög, hogy Brüsszel nem segít semmit: az átfogó válságkezelési intézkedéscsomag egyik első eleme volt az Európai Szolidaritási Alap kibővítése – ennek köszönhetően kaphat most előleg formájában Magyarország is közel tízmilliárd forintnyi támogatást, sőt, ezt később újabb harmincmilliárd forintnyi csomag követheti. Erről a pénzügyi alapról és annak elérhető forrásairól számtalan alkalommal kérdeztem már a kormány képviselőit, de eleddig csak pökhendi és elutasító válaszokra futotta tőlük. Most már értjük miért.

Orbán Viktor és a Fidesz azt állítja, hogy Magyarországnak nincs szüksége hitelre, ezért kész a végsőkig elmenni a vétó kapcsán. Ehhez képest a napokban újabb 900milliárd forintnyi devizahitelt vettek fel és mint az most is látható: minden egyes fillérért készek lehajolni. Csak legalább ne hazudnának róla.    

 
Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
Brüsszel/Budapest – 2020.11.24.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21