2012. június 12. 12:17

Orbán Viktor 2011-ben még gyermekmunkára ösztönözte Magyarországot

Ma, június 12-én ünnepeljük a gyermekmunka elleni világnapot. Ennek kapcsán emlékeztetni szeretnénk, hogy hazánkban 16 évben korlátozzák a még hatályban lévő törvények a gyermekmunkát. Ehhez képest volt felháborító, hogy Orbán Viktor kormánya 2011 márciusában a Széll Kálmánra keresztelt második Orbán-csomagban ezt közölte a nemzettel: ”Fel kell kínálni a tizenötödik évüket betöltő fiataloknak a választási lehetőséget: vagy folytatják tanulmányaikat, vagy munkába állnak. Ezért a jövő év szeptemberében hatályba lépő közoktatási törvény a tankötelezettség felső korhatárát tizenöt évre szállítja le.”

Magyarországon a gyermekfoglalkoztatást 1840-ben szabályozta először az Országgyűlés, mely mára odáig rendeződött, hogy hazánkban munkavállaló csak a 16. életévét betöltött személy lehet. Ez alól kivétel csak a törvényes körülmények között megszervezett, 15 éves kortól lehetséges szünidei diákmunka. A diákmunkásokat nem szabad túlóráztatni, továbbá éjszakai műszakban, veszélyes munkakörökben sem lehet őket alkalmazni.

Ezért volt elképesztő Orbán Viktor megszorító csomagjába eldugott utasítás, amely 15 évben korlátozta volna a kötelező oktatást és attól kezdve munkába terelte volna a fiatalokat. A felháborodás hatására ezt korlátozták a jelenleg hatályos törvényben 16 évre, de ismerve Orbán Viktor és pártja viszonyulását a törvényalkotáshoz még nem lehetünk nyugodtak.

Nemzetünk gazdasági, szellemi megújulásának, fejlődésének, modernitásának záloga a képzett munkavállalókban, a legmagasabb szinten kvalifikált munkaerőben rejlik. Minden olyan törekvés, amely ez ellen hat, az a nemzet elleni támadásnak, amennyiben magyar állampolgár teszi hazaárulásnak tekinthető.

Az MSZP megerősíti, hogy kormányra kerülve haladéktalanul visszaállítja a tankötelezettség határát 18 évre.


Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke,
az MSZP alelnöke