Orbán Viktor álljon ki vitázni, ne paksolja el a jövőnket!

Az MSZP felszólítja Orbán Viktor kormányfőt, hogy álljon ki vitázni Mesterházy Attila MSZP-elnökkel, az ötpárti ellenzéki együttműködés miniszterelnök-jelöltjével a fiatalok helyzetéről, és válaszoljon arra is: miért kellett ilyen gyorsan, titkokban tető alá hozni a paksi szerződést. 

Erről Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja és Gúr Roland, a párt EP-képviselőjelöltje beszélt vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón.
    
Gúr Roland szerint a kormány az elmúlt négy évben semmit nem tett a fiatalok helyzetének javításáért, ezért "nem csoda, hogy Orbán Viktor bujkál" és nem hajlandó kiállni a kormányváltó erők miniszterelnök-jelöltjével vitázni. "Pedig lenne miről", hiszen az elmúlt években a fiatalokat érintő intézkedések között a felsőoktatás támogatását brutálisan csökkentették, költségtérítésként aposztrofálva bevezették a tandíjat, a pénzromlás mértékét el nem érő minimálbéremelést hajtottak végre, a 18 hónapos átlagos munkatalálási időtartam ellenére a munkanélküli járadék folyósítási idejét három hónapra rövidítették - mondta Gúr Roland.
    
A Fidesz ismertté vált programja annyi: "folytatjuk" - folytatta, hozzátéve: a magyar emberek viszont azt kérik, hogy "ezt ne".
    
Kijelentette: az MSZP-nek a fiatalok helyzetének javításáról is konkrét programja van. Ismét bevezetnék a 18 éves korig tartó tankötelezettséget, meghosszabbítanák a munkanélküli ellátás folyósítását, a ciklus végére bevezetnék a 100 ezer forintos minimálbért, s valamennyi egyetemista és főiskolás tandíjmentesen kezdhetné meg felsőoktatási tanulmányait. "Valós tartalmat" adnak az európai ifjúsági garanciaprogramnak is, amely révén minden 25 éven aluli fiatal kevesebb mint 4 hónap alatt munkalehetőséget vagy szakmai képzési gyakorlati lehetőséget fog kapni; "ezt a Mesterházy-kormány garantálni fogja" - ígérte Gúr Roland.
    
Szanyi Tibor szerint nemcsak a fiatalok, hanem középkorúak is egyre többen azt mondják, hogy ha április 6. után is marad a jelenlegi rezsim, akkor veszik a kalapjukat.
    
A párt EP-listavezetője azt mondta, a magyar emberek nem vehetik biztosra, hogy a jelenlegi kormányfőt Orbán Viktornak hívják, "fennáll a veszélye annak, hogy a magyar kormány kezét immár Vlagyimir Putyin irányítja".
    
Hozzátette: ha Orbán Viktornak "lenne bátorsága vitázni", elsőként arra a kérdésre kellene válaszolnia: miért tette Magyarországot Oroszország "pénzügyi csicskásává".
    
Szanyi Tibor megalázó és veszélyes uzsoraszerződésnek nevezte a paksi bővítésről szóló megállapodást. A "brutális" törlesztő részleteket akkor is behajtják, ha Paks 2 nem épül meg, ha csak 15 napot csúszunk, 150 százalékos kamatot számolnak fel - sorolta. Megjegyezte: minden év március 15-én kell törleszteni, azon a napon, amikor 166 évvel ezelőtt Petőfi Sándor azt mondta: "esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk". Szanyi Tibor szerint ez egy "perverz, megalázó" feltétel, amelynek elfogadásával Orbán Viktor "bemocskolta a magyar forradalom napját".
    
Orbán Viktor "nem bujkálhat" Mesterházy Attila kihívása elől - jelentette ki Szanyi Tibor. Hozzátette: április 6-án népszavazás lesz arról, hogy a magyar emberek a Kelethez vagy a Nyugathoz akarnak-e tartozni, "az orosz medve fenyegetésében akarnak élni vagy szabadon, az európai országok közösségének tagjaként".
    
A Fidesz és a Jobbik az orosz fennhatóságot szeretné, a kormányváltó pártok szövetsége nyugat felé fogja kormányozni Magyarországot - mondta Szanyi Tibor, aki szerint aki a szavazás napján otthon marad, az Magyarország orosz pénzügyi megszállásához asszisztál. Magyarország függetlenségét és szabadságát a kormányváltó erők képviselik, akik "nemzeti önvédelemből" kérik, minden szabadságszerető magyar ember szavazatát - hangoztatta a szocialista politikus.