mszp.hu | Belföld
2024. február 08. 17:34

Orbán Viktor bejelentése nem menti fel sem őt, sem Novák Katalint és Varga Juditot a felelősség alól

Orbán Viktor bejelentése nem menti fel sem őt, sem Novák Katalint és Varga Juditot a felelősség alól
Orbán Viktor miniszterelnök hiába kezdeményezett alkotmánymódosításta kormány nevében, amely ezután lehetetlenné teszi, hogy elnöki kegyelemben részesülhessen az, aki kiskorú gyermekek sérelmére bűncselekményeket követett el, ez nem menti fel a felelősség alól sem a kormányt, sem a miniszterelnököt, sem Novák Katalint vagy Varga Juditot. Az ügynek ezzel nincs vége!
A miniszteri ellenjegyzés a köztársaság elnök határozatáról ugyanis azt jelenti, hogy a kormány átvállalta a politikai felelősséget az Országgyűlés előtt a köztársasági elnöktől ezért a döntésért. Ha átvállalta, akkor a kormány fejének, vagyis a több napon át hallgató miniszterelnöknek vállalnia kell a következményeket, ki kell vizsgálni az ő felelősségét is ebben az ügyben.
 
Az MSZP szerint erkölcsileg és morálisan elfogadhatatlan az, ami történt. Egy pedofil bűnöző bűnsegédje nem részesülhet elnöki kegyelemben. Éppen ezért a mai napon az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, hogy a kegyelmezési jog mielőbb felülvizsgálatra kerüljön. A közfelháborodás csak akkor lesz csillapítható, és az ügy csak akkor kerülhet nyugvópontra, ha az ügyet kivizsgálják, a felelősöket pedig kérdőre vonják vállalhatatlan tettükért.
 
Novák Katalin és Varga Judit is méltatlanná vált pozíciójára, az MSZP szerint ezért a Fidesznek vissza kell hívnia Varga Juditot az EP-listájának éléről, mindkettőjüknek távozni kell a közéletből, Orbán Viktornak pedig szintén vállalnia kell minisztere korábbi döntéséért a felelősséget!
 
MSZP