mszp.hu | Belföld
2020. május 17. 19:25

Orbán Viktor csak hencegett egy nagyot...

Orbán Viktor csak hencegett egy nagyot...
A minden idők legnagyobb gazdaságvédelmi akcióterveként beharangozott intézkedések nyoma egyelőre nem látszik az elbocsátottak számának csökkenésén.

A kormány több mint 9.000 milliárd forintos csomagjából mindössze 220 milliárd forintot szán bértámogatásra, az intézkedéscsomag 2,5 százalékát. A bértámogatás ráadásul csak a kieső bér után jár, legfeljebb 112 ezer forintos mértékben.

A visegrádi országokban mindenhol magasabb a magyarénál az általános bértámogatás felső határa: Csehországban 294 ezer, Szlovákiában 314 ezer, Lengyelországban 188 ezer forint. A bértámogatás rendszerét elkésve vezette be a kormány, és túlontúl bonyolult szabályokkal – május 8-ig mindössze 12-13 milliárd forintnyi támogatási igényt nyújtottak be a cégek –, ennek következtében nem sikerült gátat szabni az elbocsátási hullámnak. Több százezren vannak ma munka nélkül. Nem ingyenélők, hanem szakképzett dolgozók, középosztálybeli adófizetők munkahelye szűnt meg, egyik napról a másikra, és a munkaügyi kirendeltségek leterheltsége miatt, sokan hónapok óta nem tudnak hozzájutni még ahhoz a kevéske támogatáshoz sem, amit a magyar állam nyújtani kegyeskedik.

Mi azt mondjuk, hogy ezeknek a családoknak, ezeknek a dolgozni képes és dolgozni akaró embereknek esélyt kell adni a kényszerűen munka nélkül töltött hónapok átvészelésére!

Hiába mondja a miniszterelnök, hogy „ha munka van, minden van", mert jelenleg éppen nincs munka, és nekik semmi sincs. Éppen azért nincs, mert az Orbán-rezsim három hónapra rövidítette az álláskeresési járadékra jogosultság időtartamának felső határát. Ez Európában a legrövidebb. Ezeket az embereket, családokat sem lehet az út szélén hagyni!

Ha a lopakodó diktatúra kiépítése során, még a járvány árnyékéban is 100 milliárdos nagyságrendben van közpénz Mészáros Lőrinc üzleti körének támogatására, és jut pénz bőven újabb, ürességtől kongó stadionok felhúzására, akkor normális bértámogatásra, munkahelyvédelemre, valamint a munka és bevétel nélkül maradt családok, dolgozók megélhetésének biztosítására is kellene jutnia!

 

Tóth Bertalan. az MSZP elnöke

Kapcsolódó párttagok