2012. június 15. 16:43

Orbán Viktor délre halad

Az Orbán-kormány először titkolta, majd nyíltan, sőt büszkén vállalta a svéd nyugdíjmodell bevezetését. Nagyjából egy hónapja úgy döntöttek, hogy mégis inkább a német pontrendszer tetszik nekik jobban. Az Orbán-kormány tempója felgyorsult és 2012 júniusában az OEP bejelentette, hogy a nyugdíjasokat és betegeket súlyosan érintő gyógyszertámogatásban áttérnének a spanyol modellre. Orbán Viktor tehát egyre délebbre keresi a megoldást, kíváncsian várjuk, mikor jut el a mauritániai vagy a csádi nyugdíjmodellig, vagy a zambiai gyógyszerkasszáig, esetleg tervezi-e a szomáliai belbiztonsági modell bevezetését.

Rettentően sajnáljuk, de a hevenyészett kapkodás, átgondolatlan, egyeztetés nélkül meghozott, a szakma részéről súlyos kritikákkal illetett döntések már túllépnek azon, hogy az ember komolyan vegye őket. Az ellenzék, a szakma már kínjában humorizál ezen a tragikomédián, miközben az Innovatív Gyógyszergyártók Szövetségének elnöke szerint ez a rosszul átvett spanyol modell Magyarországon 700 ezer ember gyógyszerellátását veszélyezteti. Már az OEP, a kormány hivatalos szerve is kritikát fogalmazott meg, jelezve, hogy ezrek gyógyszerellátása kerül veszélybe a döntéssel.

Különösen felháborító, hogy olyan emberek gyógyszerellátását veszélyeztetik, akik ennek az ellátásnak - évtizedeken át befizetett adóikkal - már megfizették az árát. Ezek az emberek nem kegyelemkenyeret kérnek, hanem a jogos jussukat.

Az MSZP már csak azt szeretné tudni, hány őrült ötletet akar kipróbálni még a Fidesz? Vegyék már észre, hogy itt a mi hazánk polgárainak életével játszadoznak.

Korózs Lajos,
az MSZP elnökségi tagja