Orbán Viktor elszigetelődött Brüsszelben – a magyar nemzeti érdekek tovább sérülnek

A Magyar Szocialista Párt nevében gratulálunk Jean-Claude Junckernek bizottsági elnöki jelöléséhez. Abban vagyunk érdekeltek, hogy Magyarország és az Európai Bizottság együttműködése a jövőben sikeres és eredményes legyen. Biztosak vagyunk abban, hogy Jean-Claude Juncker partner lesz egy szolidárisabb, megújuló, munkahelyeket teremtő Európa megépítésében, és ebben számíthat a magyar szocialisták képviselőinek a szavazataira is az Európai Parlamentben.

Orbán Viktor – Juncker elnöki jelölését elutasító legújabb szabadságharcos fellépésével - ismételten szembe került az Európai Unió tagállamainak túlnyomó többségével, és látványos vereséget szenvedett.

A magyar miniszterelnök álláspontját elvi kérdésnek állítja be, és magyar választóknak tett ígéreteire hivatkozik.  A magyar közvélemény és a választópolgárok nagy többsége számára azonban teljesen világos, hogy állításai és hivatkozásai alaptalanok és tévesek. Az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó Jean-Claude Juncker programja összeegyeztethető a magyar nemzeti érdekekkel.

Orbán Viktor nem a magyar nemzeti érdekeket képviseli. Magatartásával tovább erősíti Magyarország elszigetelődését, az országunkról 2010 óta kialakult negatív képet.
 
A Magyar Szocialista Párt szomorúan veszi tudomásul, hogy mindez azon a napon történt, amelyen Európa kettéosztottsága megszűnésének negyedszázados évfordulójára emlékezünk.

Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter ezen a napon vágták át a Keletet és Nyugatot, a két ideológiát elválasztó vasfüggönyt.

Horn Gyula, a szocialisták lebontották, Orbán viszont négy éve vasfüggönyt épít. Minden igazi demokrata tudja, mi ebben az ő történelmi felelőssége.

Felszólítjuk Orbán Viktort, hogy hagyjon fel a mindenkivel konfliktust kereső, erőfitogtató, önfejű és önsorsrontó felelőtlen bel- és külpolitikájával, amely jelentős mértékben sérti az ország nemzeti érdekeit, és veszélyt jelent a magyar nemzet jelenére és jövőjére.

Az MSZP Képviselőcsoportja és EP-képviselői nevében:

Tóbiás József
megbízott frakcióvezető