mszp.hu | Belföld, Külföld | Európai Unió Orbán Viktor
2016. február 07. 09:43

Orbán Viktor Európa trónját akarja, de csak egy politikai troll marad

Orbán Viktor Európa trónját akarja, de csak egy politikai troll marad
Huszonnégy évvel ezelőtt ezen a napon írták alá a maastrichti szerződést, amely az Európai Unió megalakulásához vezetett. Most, amikor az európai közösség széthullása vagy megerősödése a kérdés, fontos leverni azokat a cölöpöket, amelyek megmutatják: ki, mit gondol Európa és benne Magyarország jövőjéről. A kettő ugyanis jobban összekapcsolódik, mint gondolnánk.

Ehhez képest a Fidesz első embere és a teljes populista kórus most a tagállami szuverenitás és a különutas megoldások szirénénekeit zengi. Aki pedig ezzel nem ért egyet, az nemzetáruló, nemzetvesztő, tulajdonképpen egy terrorista. A kormánypárt teljes hiteltelenségét az is jól mutatja, hogy a 2009-es európai parlamenti választási programjukban még azt állították, hogy a kormányzat „dilettantizmusa, történelmileg példátlan korrupciója és a hatalommal való gátlástalan visszaélései” miatt nem lehet az Európai Unióra hárítani a felelősséget. Szó szerint azt írták: „nem lehet mindig Brüsszelre mutogatni; az Unió mi magunk vagyunk.”
 
Ehhez képest most mindenért: a munkanélküliségért, az új adókért, a rossz időjárásért, de még egy rosszul beadott szögletért is az EU-t hibáztatja a kormány. Orbán Viktor az európaiság előtt álló kihívásokat kihasználva hiába akar a kontinens trónjára is felülni, nem fog neki sikerülni. És nem marad más, mint egy zsebre dugott kezű politikai troll.
 
Európa sok válságot meg- és túlélt már, ezt is túl fogja. Átalakul, új formát vesz fel, de az immunrendszere végül mindig kiveti magából a vírusokat. Félő, hogy közben épp Magyarország szenved majd történelmi hátrányt az illiberális, EU-ellenes kormányzati politika miatt. A Political Capital egyik tavalyi tanulmánya mutatta ki, hogy hiába a populista kampány, az európai polgárok egyre nagyobb része támogatja az eddigieknél mélyebb integrációt. Az uniós átlag 65 százalék, Magyarországon még ennél is több, összesen 66 százalék válaszolt úgy: gyorsan vagy fokozatosan, de mindenképpen a mélyebb integráció híve. Vagyis, a józan és bölcs európaiság továbbra is többségben van.
 
Attól pedig, hogy valaki kérlelhetetlen Európa-párti, hogy valaki Magyarország helyét egy szolidáris, együttműködő, közös megoldásokat végrehajtó Európában látja, még nem feltétlenül kell szociáldemokratának, liberálisnak vagy zöldnek lennie. Attól, hogy valaki fideszes, még állhat az erős Európa pártján. Ugyanis Orbán Viktor fordult szembe az európai értékekkel és lépett ki az európaiság köréből, nem pedig a józan konzervativizmus. Mindenki európai demokrata, aki annak érzi magát.
 
701 nappal vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Hetvennyolcadik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.
 
dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő