Orbán Viktor gyáva hallgatása méltatlan egy magyar kormányfőhöz!

Orbán Viktor gyáván hallgat azóta, hogy Putyin elnök felhatalmazást kért és kapott az orosz parlamenttől a fegyveres beavatkozásra Ukrajnában. Pedig a magyar kormányfőnek személyes fellépésével jeleznie kellene, hogy tisztában van a veszélyekkel: azzal, hogy az orosz döntés nyomán háború lángolhat fel hazánk keleti határai mentén. Orbán Viktornak jeleznie kellene: Magyarország kormánya mindent meg fog tenni, hogy saját polgárai és a határon túl élő magyar közösség tagjai védve legyenek az erőszak következményeitől!

Orbán Viktor azonban gyáván hallgat. Nehéz ezt a némaságot mással magyarázni, mint hogy az orosz elnökkel felhatalmazás nélkül, titokban kötött 3000 milliárdos atompaktum fontosabb számára, mint Magyarország és a Kárpátalján élő honfitársaink érdekeinek képviselete. Félő, hogy Orbán Viktornak többet jelent az Oroszországgal nyélbe ütött paksi üzlet, mint az, hogy Magyarország a demokratikus államok közösségével együtt szót emeljen a háborús fenyegetés ellen, és szövetségeseihez hasonlóan állást foglaljon a konfliktus békés megoldása, a nézeteltérések tárgyalásos rendezése mellett.
 
Orbán Viktor csak most, a paksi orosz üzlet után lett ilyen gyáva. 2008-ban, amikor a távoli Grúzia volt az orosz fegyveres agresszió áldozata, Orbán Viktor még éles szavakkal ítélte el az erőszakot. Most, hogy egy szomszédos országot fenyeget hasonló agresszió, a magyar kormányfőnek a lengyel miniszterelnök és Angela Merkel oldalán ki kellene mondania: elfogadhatatlan Ukrajna határainak erőszakkal történő megváltoztatása! Hiszen ha Ukrajnától el lehet szakítani a Krím félszigetet, akkor holnap a Baltikumban, vagy másutt is agresszióra kerülhet sor!
 
Magyarország miniszterelnöke nem lehet gyáva! A magyar kormánynak tudatnia kell a világgal: érdekeltek vagyunk abban, hogy a békés szándékú Oroszországgal fennálló kapcsolatainkat kölcsönös előnyök mentén fejlesszük, de nincs az a pénz, amelyért Magyarország feladná demokratikus elkötelezettségét.
 
Az összefogás pártjai támogatják a magyar kormány minden olyan lépését, amely az európai szövetség, egyben a kárpátaljai magyarok biztonságának erősítését szolgálja. Helyesnek tartjuk az operatív törzs létrehozását. Ennél azonban sokkal többre van szükség!
 
Felszólítjuk Orbán Viktort, hogy a hivatali idejéből hátralévő bő egy hónapban viselkedjen magyar miniszterelnökhöz méltón, és a gyáva hallgatás politikája helyett a magyar érdekeket képviselje! Függessze fel a paksi atomerőmű bővítéséről szóló szerződés végrehajtását, és folyamatosan tájékoztassa a parlamenti pártok frakcióvezetőit az ukrajnai helyzet változásairól! A kormányfő a Magyar Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt számoljon be az ország és a határon túli magyar kisebbség védelméhez szükséges intézkedésekről!
 
Orbán Viktor személyes gyávasága nem vetülhet ki Magyarországra. Ezért minden demokratikus érzelmű magyar ember nevében követeljük, hogy változtasson az országot kiszolgáltatottá tevő külpolitikáján, és csatlakozzon a béke megőrzéséért tettekkel és állásfoglalásokkal is fellépő, bátor államok közösségéhez!
 
Mesterházy Attila
Bajnai Gordon
Gyurcsány Ferenc
Szabó Tímea
Fodor Gábor