Orbán Viktor gyűlöletkeltése a nemzetárulással határos

“Az embereket mindig könnyű a vezérek uralma alá hajtani. Csak annyit kell tenned, hogy elhiteted velük, hogy támadás alatt állnak, el kell ítélned a pacifistákat, amiért hiányzik belőlük a hazafiság és mert veszélyeztetik az országot. Ez minden országban éppúgy működik” - tűpontos leírása a magyarországi helyzetnek, de nem egy tévépolitológustól vagy egy hétvégi publicistától származik. Ezeket a mondatokat Hermann Göring, a náci Németország második embere mondta a nürnbergi per idején egy amerikai pszichológusnak. Súlyos párhuzam? Igen, az. Ezek szerint egyenlőségjelet lehet tenni a hitleri és a fideszes rezsim között? Természetesen nem. De azt határozottan állítom, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tudatosan, pontos stratégiát követve feszítette az agresszió határáig és azon is túl a menekülthullám okozta feszültséget. Ezzel a teljes magyar nemzet ellen követett el merényletet és követett el történelmi bűnt. Előre megfontolt szándékból, aljas hatalmi érdekből. Ha nem undorodnék a jobboldal által minden másként gondolkodóra bélyegként ráragasztott címkétől, akkor most azt mondanám: Orbán Viktor gyűlöletkeltése a nemzetárulással határos. 

A rend hatékony fenntartása ugyanis nem jár kötelezően együtt az uszítással. A jogszabályok betartásához és betartatásához nincs szükség zsigeri indulatok szítására, ártatlan emberek egymásnak ugrasztására. Ez a magyar miniszterelnök és a Fidesz megmásíthatatlan bűne a menekülthullám krónikájában. Nyomon követhető, hogy miközben tudatában voltak az érkező kihívásnak, hatékony, de humánus és európai felkészülés helyett csupán gyűlöletre, hergelésre fordítottak pénzt és figyelmet. Ez a Fidesz politikája: indulat, nem gondolat.

Tragikus, hogy egy menekülőket rugdosó nő jelenleg a legismertebb magyar. Hogy heccelt gyűlöletből vernek meg ártatlan fiatalokat Szegeden. Hogy korrekt tájékoztatás helyett tudatosan átverik az érintetteket. Hogy hivatalos kormányzati szereplők agresszióra hívó nyilatkozatokat tesznek. Hogy az állam helyett áldozatkész civilek teszik a legtöbbet a rászorultakért.

Magyarország és a magyar emberek biztonságát garantálni kell. Ez erkölcsi és törvényi kötelesség. A menekültek emberi jogait garantálni kell. Ez erkölcsi és törvényi kötelesség. Olyan törvényszerűség viszont nincs, miszerint minél jobban gyűlölünk, annál nyugodtabban alhatunk. Aki tudatosan és alaptalanul gerjeszti ezt a félelmet, az mindenre képes.

9781 órával vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden vasárnap figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Ötvenkilencedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, EP-képviselő