mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. november 25. 15:39

Orbán Viktor ismét a politikai megbízhatatlanságáról tett tanúbizonyságot!

Orbán Viktor ismét a politikai megbízhatatlanságáról tett tanúbizonyságot azzal, hogy a pár nappal ezelőtti madridi NATO parlamenti közgyűlésen bejelentett december 7-e helyett a V4-ek pozsonyi csúcstalálkozóján már arról beszélt, hogy csak jövőre veszi napirendre az Országgyűlés Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának kérdését.

Az MSZP többször kérte, hogy mielőbb tűzzük napirendre a NATO-bővítést, hiszen Magyaroroszág a háború szomszédságában a minél erősebb szövetségben érdekelt. Az időpont tologatása, lebegtetése csupán egy játszma, amivel sajnos Orbán nem csupán a saját, de Magyarország politikai hitelével is játszik.

Júliusban mind a harminc nagykövet és állandó képviselő hivatalosan is jóváhagyta a NATO-csúcstalálkozó döntését Finnország és Svédország meghívásáról a katonai szövetségbe. Ezt követően alig három hónap alatt a 30 tagállamból 28 már ratifikálta is parlamentjeiben a szerződésmódosításokat, amelyek jóváhagynák Finnország és Svédország NATO-tagságát. Törökország mellett Magyarország az egyedüli, amelyik mindeddig napirendre se vette a kérdést a törvényhozásban, többszöri kérésünk ellenére sem.

Júliusban Tusnádfürdőn maga Orbán Viktor mondta, hogy a finn–svéd NATO-tagság ratifikálásával kapcsolatban még vizsgálják a törökök aggályait, ősszel tárgyalja majd a parlament ezt a ratifikálandó szerződést.

Augusztus végén Navracsics Tibor, Magyarország regionális fejlesztési minisztere, volt uniós biztos Helsinkibe látogatott, és azt mondta a finn képviselőknek, hogy országa haladéktalanul ratifikálni fogja NATO-tagsági kérelmüket.

Szeptemberben a finn külügyminiszter közölte, hogy magyar kollégája, Szijjártó Péter megígérte, hogy folytatják a ratifikációt, és biztosította a finneket, hogy semmilyen kifogásuk nincs Finnország és Svédország csatlakozása ellen.

Október elején azonban a Fidesz politikusai megakadályozták annak az indítványunknak a parlamenti beterjesztését, amely felgyorsította volna a NATO-csatlakozási folyamatról szóló szavazást.

Eero Heinäluoma finn EP-képviselő ezt követően egy finn lapnak azt nyilatkozta, egy magánbeszélgetésen értesült arról, hogy Magyarország október 24-én ratifikálhatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását.

Néhány napja Madridban magam hallottam meglepődve a belga küldöttség vezetőjének felszólalásában, hogy magyar barátai úgy tájékoztatták, december 7-én szavazhatnak a ratifikációról. Ezután megkérdeztem az ott tartózkodó fideszes képviselőket, hogy ez igaz-e, amit ők megerősítettek.

Majd most Pozsonyban már arról beszél Orbán, hogy csak jövőre veszi napirendre az Országgyűlés Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának kérdését.

Cinikus és ártó ez a magatartás, hogy az Orbán-kormány kitolja ezt a nagyon fontos szavazást. A hiteltelenséggel kárt okoznak az országnak, kárt okoznak a Svédországban és Finnországban élő magyaroknak, valamint ezzel a politikai hiteltelenségen túl gazdasági károkat is okoznak, amennyiben a halogatás miatt a befektetők elpártolnak tőlünk.

Orbán ráadásul nem csak a NATO-szövetségeseinket hagyja így cserben, de a szövetséges EU-tagországok szuverén döntését is semmibe veszi, akik a bővítéssel érzik biztonságban saját polgáraikat.

Finnország 1340 kilométer hosszan határos Oroszországgal, Svédország pedig 200 év után döntött úgy, hogy csatlakozik a katonai szövetséghez. Magyarországnak kötelessége ebben mielőbb támogatni őket.