mszp.hu | Külföld
2023. október 19. 13:00

Orbán Viktor kiárusítja Magyarországot Kínának

Orbán Viktor kiárusítja Magyarországot Kínának
A kormány teljesen alkalmatlan, ezt mutatja a közszolgáltatások és a gazdaság teljes összeomlása is. Harangozó Gábor szerint ez ellen tenni kell, fel kell emelni az embereknek a hangjukat. Az ATV Aktuál című műsorának szerdai adásában az MSZP alelnöke beszélt még az izraeli helyzetről és Orbán Viktor Putyinnal való találkozójáról is.

A Hamász Izrael elleni támadásának célja az volt, hogy minél kaotikusabb helyzetet teremtsen, hogy a már megkezdett békefolyamatokat megakaszthassa. Izrael nem teheti meg egy ilyen helyzetben, hogy válaszlépés nélkül hagyja a Hamász támadását, emellett azt is előre lehetett tudni, hogy sem könnyű, sem rövid nem lesz az ezt követő háborús konfliktus. Harangozó Gábor kiemelte, hónapok óta tart a demokrácia visszafejlesztése miatti felháborodás Izraelen belül, így egy olyan időszakban támadott a Hamász, amikor a belpolitikai helyzet is igen instabil volt.

Joe Biden amerikai elnök izraeli látogatása jelképes jelentőséggel is bír, hiszen a határozott, egyértelmű kiállás meghatározóan hat, az Izrael ellen kiállók így kevésbé mernek csatlakozni a Hamász támadásához. Emellett a gázai kórház bombázásának izraeli eredete is nehezen elképzelhető, hiszen míg az Egyesült Államok elnöke jelen van az országban, valószínűtlen, hogy Izrael ilyen lépésre szánná el magát.

A műsorban szó volt arról is, hogy a napokban tartott uniós egyeztetésen Orbán Viktor miniszterelnök nem volt jelen, hiszen Kínában Putyin elnökkel tárgyalt, ezért hazánkat az osztrák kancellár képviselte. Ez szimbolikusan is komoly jelentéstartammal bír, hiszen diplomáciai szempontból a miniszterelnök már sokadik alkalommal a magyar érdekekkel szembe megy, így Magyarország egyre inkább kisodródik az Európai Uniós fővonalról, ezt mutatja az is, hogy már nem érkeznek támogatások sem hazánkba. 

Orbán Viktor kínai tárgyalásán azt mondta, hogy Európának szorosabban kellene együttműködnie Kínával, azonban világosan látszik, hogy a miniszterelnök nem ezért ment Kínába, hanem azért, mert Magyarország gazdasága összeomlóban van, nem érkeznek uniós források, ezért gyakorlatilag Orbán Viktor kiárusítja Magyarországot. Ezt támasztja alá az is, hogy a Kínából érkező üzemeknek nem kell betartani a környezet- és munkavédelmi szabályozásokat és hatalmas mennyiségű állami támogatáshoz juthatnak. Ehelyett a hazai vállalkozásokat, a magyar gazdaságot kellene erősíteni uniós pénzekkel, nem kínai gyárakat telepíteni hazánkba.

Harangozó Gábor Orbán Viktor és Putyin találkozója kapcsán, az orosz televízió által közölt felvételről azt mondta, egyértelműen látszik mennyire ideges a magyar miniszterelnök. A videó felveti a kérdést, mit mondhatott Putyin Orbán Viktornak, amitől ennyire zaklatott lett a magyar kormányfő. Egyértelmű ugyanis, hogy nem a békéről jár tárgyalni Szijjártó Péter és a miniszterelnök felváltva, hiszen az csak akkor lesz, amikor az uniónak erős hadserege lesz.

A műsor végén a hazai oktatási rendszer helyzete is téma volt. Az MSZP alelnöke szerint az egészségügy és a többi közszolgáltatás mellett omlik össze az oktatás, úgy, hogy csak idén a kormány 800 milliárd forint támogatást adott az akkumulátoripari beruházásokhoz. Látványos az összeg ahhoz viszonyítva is, hogy az 50 százalékos pedagógus-béremeléshez nettó 200 milliárd forintra lenne szükség. A kormány alkalmatlanságát ez a különbség is megmutatja. Végezetül felhívta a figyelmet arra is a szocialista politikus, hogy a diákok kitartó küzdelméhez mindenkinek csatlakozni kell, aki szeretne változást elérni, hiszen a fiatalok példamutatóan kitartók az oktatás minőségének javításáért folytatott harcban.

Kapcsolódó párttagok