2011. március 17. 13:32

Orbán Viktor legfőbb kritkusa: Debreczeni József

Debreczeni József közíró, publicista volt a Petőfi Asztaltársaság szerdai összejövetelének vendége. A Magyar Demokrata Fórum egykori országgyűlési képviselőjével Grőber Attila szocialista politikus, a Petőfi Asztaltársaság ügyvivője beszélgetett.

Debreczeni József vallott politikai pályafutásáról, az 1980-as évek végén kialakult politikai légkörről, Magyarország mai politikai helyzetéről.

 Debreczeni József arról is beszélt, a parlamentarizmus és a liberalizmus értékeinek védelmében mindazzal, ami jelenleg Magyarországon zajlik, egyáltalán nem ért egyet. A publicista megítélése szerint hazánkban az autokrácia teljes kiépítése zajlik.

- A kormányzattól független intézmények vezető pozícióit - pl. Alkotmánybíróság, Versenyhivatal, Országos Választási Bizottság, Állami Számvevőszék stb. - mind egyetlen ember illetve annak bizalmasai töltik be, ráadásul hosszú időre meghosszabbítva. Ez egy olyan helyzet, mint a korai római császárság volt, ahol jogilag a Római Köztársaság működött, de minden pozíciót ugyanaz a személy töltött be. Itt nem ugyanaz a személy tölti be, de a bizalmasai által ural minden pozíciót. Amikor minden hatalmi státusz egy azon személy ellenőrzése alatt áll, azt a magyar nyelvben úgy hívják, hogy egyeduralom. És, hogyha mindez úgy történik, hogy az Alkotmánybíróság jogkörének jelentős csökkentésével kiiktatják a legfőbb alkotmányos kontrollt vagy visszamenőleges hatályú törvényeket hoznak, - ami egyébként a jogállamiság halála " akkor pedig önkényuralomról beszélhetünk. Ha nincs jogi korlát, ha nincs jogállami keret, akkor ez a hatalom önkényesen működik " fogalmazta meg álláspontját a politikai közíró.

Debreczeni József magával hozta megjelent kötetei egy részét is. Az egykori politikus három miniszterelnök életrajzát is megírta. Első könyve, "A miniszterelnök Antall József és a rendszerváltozás" (vagy rövidebben, ahogy a könyv címlapján is szerepel: A miniszterelnök?) Antall József életútját követi végig a rendszerváltozás idején.

 Debreczeni elmondta, Antall Józsefet politikai példaképének tartja. Véleménye szerint az egykori miniszterelnök megítélése sokkal rosszabb volt, mint valóságos teljesítménye, így Debreczeni 1993-ban határozta el, hogy hozzálát a róla szóló könyv megírásához. A második könyve, "Orbán Viktor", Magyarország jelenlegi miniszterelnökének életrajza, a harmadik, "Az új miniszterelnök" Gyurcsány Ferenc életét dolgozza fel. E kettő megírására a kiadó kérte fel Debreczeni Józsefet. 2009-ben aztán született egy újabb Orbán-könyv Arcmás címmel. Az író ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, szükségét látta az újabb kötet megírásának, hiszen 2002 óta Orbán Viktor óriási fordulatokat írt le politikai pályafutása során. Debreczeni az összejövetelen elmondta, Orbán Viktor személyiségének és politikai elveinek torzulása a 2002-es országgyűlési választások elvesztése után ment végbe, s azóta lett Debreczeni József a jelenlegi kormányfő legfőbb kritikusa.