2012. július 24. 15:26

Orbán Viktor lopja a napot és ellopja a fiatalok jövőjét

Orbán Viktornak kivételesen igaza lesz: pár év múlva a szocialista kormány programjának megvalósulásával valóban tömegével jönnek majd vissza külföldről a magyar fiatalok. Azok, akik az Orbán-rendszer elől menekülve ma még tömegével hagyják el az országot.Az Orbán-rendszer kilátástalanságától dolgozó és munkanélküli, fővárosi és vidéki, kiscsaládos és nagycsaládos, fiatal és idős egyaránt szenved. A fiatal generáció azonban sosem érezte annyira reménytelennek a jövőjét, mint a második Orbán-kormány első két évének végén.

Bizonyíték erre, hogy a kormányváltás óta másfélszeresére nőtt azok száma, akik a lakhatás, vagy éppen a munkavállalás ellehetetlenítése miatt elhagyják Magyarországot, és a 30 év alatti korosztályban már minden második magyar külföldre menekülne a Fidesz jövőromboló gazdaság- és társadalompolitikája elől.

A kormányfő pedig ahelyett, hogy válaszokat keresne és adna a munkahelyek, a továbbtanulás, vagy a lakhatás problémáira, álkonzultációkkal tereli el a figyelmet például a felsőoktatási rendszer példa nélküli leépítéséről, vagy a pályakezdők körében immár 28 százalékos munkanélküliségről.

A Fidesszel ellentétben az MSZP szerint a kormány feladata a fiatalok itthon tartása kapcsán sem az állandó fenyegetőzés vagy az erőszakos röghöz kötés, hanem az, hogy jó kormányzással és őszinte párbeszéddel egy olyan, élhető Magyarországot teremtsen, amely családi helyzetre való tekintet nélkül minden magyar fiatal számára versenyképes ajánlatot jelent.

Az MSZP ezért ajánlatot dolgoz ki a fiatalok itthon tartására. Programot, amely a fiatalokkal közösen megkeresett és megtalált válaszok segítségével azt célozza, hogy az élhető Magyarországhoz nélkülözhetetlen kreativitás és tudás birtokosait ésszerű kompromisszumokkal maradásra bírja. Programot, amelyet ha kormányra kerül, azonnal meg is valósít. Azokért, akik az Orbán-rendszer elől menekülve ma még tömegével hagyják el otthonukat, és azokért, akik ma legfeljebb kényszerből vagy kalandvágyból maradnak Magyarországon.

Winkfein Csaba,
az MSZP elnökségi tagja