Belföld, Gazdaság | Paksi Atomerőmű Putyin közlemény
2013. február 05. 16:47

Orbán Viktor nem hallgathat tovább

Az MSZP az elmúlt napok kormányzati hallgatásának tükrében súlyosan kockázatosnak tartja, hogy Orbán Viktor társadalmi és parlamenti felhatalmazás nélkül, a színfalak mögött tárgyal a Magyarország jövőjét a következő évtizedekre meghatározó energiaügyi kérdésekről.

Közel egy hét telt el Orbán Viktor Moszkvai útja óta, de a magyar közvélemény még mindig nem tudja, miről tárgyalt, illetve állapodott meg a kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Szóba került-e a tervezett paksi atomerőmű-bővítés? Mire jutottak a felek a 2015-ben lejáró magyar-orosz gázszállítási szerződés ügyében?

Az, hogy egy kormány nemhogy a közvéleményt, de a parlamentet is kizárja egy több ezer milliárd forint értékű, nemzetstratégiai jelentőségű energiaipari megállapodást megalapozó tárgyalássorozatból, a rendszerváltás utáni Magyarország történetében példa nélkül álló, rendkívül kockázatos politikai manőver.

Ezért mind Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke, mind pedig a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja támogatja Jávor Benedeknek, a Párbeszéd Magyarországért alapító tagjának azon kezdeményezését, hogy Orbán Viktor az említett bizottságok együttes ülésén számoljon be a moszkvai útjáról.

Tóbiás József,
frakcióvezető-helyettes