mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | parlament
2015. május 04. 16:10

Orbán Viktor nézzen szembe démonaival! - Országgyűlés

Trafiktörvény, az MVM szponzorációs tevékenysége, a vasárnapi zárva tartás, a honvédelmi dolgozók megtakarítása, az ápolók juttatásai. Ülésezett a parlament.

Orbán Viktor nézzen szembe démonaival!

Harangozó Tamás az április végi kaposvári trafikos gyilkosság kapcsán bírálta a trafiktörvényt. A politikus szerint a trafikok elosztása fideszes pártszempontok alapján, korrupt módon történt, közben nem szorult vissza a fiatalkorúak dohányzása, a cigarettacsempészés virágkorát éri, az adóbevételek csökkennek, és soha nem látott bűnözési hullám indult el. Úgy fogalmazott, "ez a trafikkoncesszió nem szólt másról, minthogy Lázár János darabra és kilóra megvegye a Fidesz helyi vezetőit, kongresszusi küldötteit, hogy előkészítse saját, párton belüli hatalomra jutását". Hozzátette: a kormánypártiak úgy viselkednek, mint "patkányok a süllyedő hajón", ahelyett hogy változtatnának, bedobják a halálbüntetés "ordas gumicsontját". Harangozó Tamás közölte: ahhoz, hogy Orbán Viktor ki tudja alakítani álláspontját, segítenek, letesznek egy tükröt az ülésteremben lévő helyére, hogy szembenézzen "a démonjaival". A tükröt frakciótársa, Heringes Anita tette le.

Működő rendőrőrsöt Káposztásmegyerre!

Ki dönt az MVM szponzorációs tevékenységéről?

Varga László az MVM Zrt. mintegy 10 milliárd forintos szponzorációs költségvetésének általa vitatott elemeit sorolta: mintegy 5 milliárd forint került a nemzeti filmalaphoz, további források kormányközeli sportklubokhoz és előadókhoz. Kijelentette: az elmúlt négy évben megtízszereződött a cég reklámköltése, évi 1,5 milliárd forintra. Ki dönt ezekről? - kérdezte.

Miért nem nyithatnak ki a Balaton-parti kereskedelmi üzletek vasárnaponként?

Harangozó Gábor azt firtatta a kormány képviselőjénél, mi az akadálya annak, hogy felmentést adjanak a Balaton-parti területeken működő kiskereskedelmi üzleteknek a vasárnapi zárva tartás kötelezettsége alól? Szerinte ha nem adják meg e felmentést, tönkreteszik a turizmust és az érintett vállalkozásokat.

Mi lesz a nyíregyházi Apáczai iskolával?

Tukacs István a Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskola sorsáról érdeklődött, jelezve, hogy az intézmény diákjai, tanárai és a szülők sem kérnek az állami fenntartásból.

Kormányzati segítséget a Kelet-magyarországi Humán Szolgáltató Központ martfűi dolgozóinak!

Gúr Nándor arra várt választ, hogy milyen kormányzati segítségre számíthatnak Martfűn a Kelet-magyarországi Humán Szolgáltató Központ dolgozói, akik nem kapták meg bérüket. Azt is kérdezte, mikor válik zavarmentessé a házi segítségnyújtás?

Elveszik a püspökladányiaktól az iskolát?

Bangóné Borbély Ildikó azt kérdezte, elveszik-e a püspökladányiaktól az iskolát? Felidézte, hogy az adott épület református egyháznak való átadását a képviselőtestület egyhangúlag elvetette a közelmúltban. Az elmúlt hetekben az önkormányzat és a tantestület újra megerősítette az elutasítást, amelyet 312 szülő szintén elutasított az érintett 327 közül. Figyelembe veszik az önkormányzat, a szülők és a tantestület akaratát? - firtatta.

Mit tesznek a honvédelmi dolgozók megtakarításának visszaszerzéséért?

Harangozó Tamás arról beszélt, hogy a Honvéd Egészségpénztár nem tudta a pénzeket kimenteni a DRB Bank számlájáról. Az MNB szerint az egyenleg visszaállt, de kiderült, a pénzt "eltüntette" a Buda-Cash csődje. Az érintettek nem tőzsdéztek, a kormány által javasolt megtakarítási formát választották - jegyezte meg, hozzátéve: a kabinet tétlenül nézi, hogy a BM és a HM több tízezer dolgozójának eltűnik az egészség-megőrzési célú megtakarítása. Azt kérdezte: kezdeményezik-e a Quaestor-törvény módosítását, hogy az érintettek is hozzájussanak pénzükhöz? Fekete ország, nem álom?

Avagy meddig marad életben a magyar egészségügy?

Korózs Lajos az ápolók demonstrációira hivatkozva úgy értékelt, hogy romokban van a hazai egészségügy. Azt kérdezte, mikor rendezik az ápolók bérezését, mikor lesz fedezet a túlórapénzek kifizetésére és mindenkinek be kell-e perelnie munkahelyét, hogy megkapja jogos juttatását.